U okviru 7. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca Mozzart ugostili su kolege iz Studentskog centra. Reč je o susretu u koji su Čačani ušli sa namerom da se vrate na staze pobednika, a nakon četiri vezana poraza. Naravno, trud i zalaganje nisu bili deficitarni, tako da se domaći tabor srčano borio od prvog do poslednjeg minuta. Na kraju, to se itekako isplatilo, jer je crveno-beli sastav slavio skorom 87:76 (23:27; 23:20; 21:9; 20:20).

Utakmica je započela prilično energično u oba smera. Napadi su, jedan za drugim, bili prilično učinkoviti, tako da je gledana lepa košarka. U prvih nekoliko minuta gosti su prednjačili, pa su posle koša Kamenjaša došli do plus sedam (6:13). Posle prvog tajm auta stvari se nisu značajno promenile, pa je Studentski centar nastavio da vodi. Ipak, u drugom delu deonice domaćin je pokazao reakciju posle ulaska Uskokovića, tako da mu je do kraja prvog dela pošlo za rukom da osetno smanji deficit.

Na startu druge deonice Borac je zaigrao još bolje, pa se dodatno približio rivalu. Učinio bi i korak više da nije bilo pregršt diskutabilnih sudijskih odluka, a na njegovu štetu. Ali posle serije Tasića domaćin je uspeo da povede (31:29). Tada se zapalila i publika, pa je Borac dobio vetar u leđa. I taman kada se učinilo da može još bolje sudije su se ponovo umešale i ,,zakuvale čorbu“. Razume se, opet na štetu Čačana. To nije poremetilo Borac, već mu je dalo motiv više, uprkos činjenici da je ostao bez Tasića, koji je isključen zbog nesportske i tehničke. U tim momentima proradio je Segu, koji je čuvao prednost svom timu. Na veliki odmor je ipak gostujući sastav otišao sa kapitalom, doduše minimalnim.

Početak drugog poluvremena nije doneo drastičnu promenu. Doduše, Borac jeste preuzeo vođstvo, ali ono nije iznosilo previše poena. Tako je bilo dobrih tri minuta, kada je koševima Birtsa domaćin došao do plus pet (55:50). I navijači su osetili da je dobar trenutak, pa su pojačali stepen podrške. Međutim, Borac je protiv sebe imao dva neprijatelja, Studentski centar i sudije, koje su nakon Tasića isključile i Frenklina, pa je domaćin ostao bez još jednog visokog igrača. Ni tad Čačani nisu klonuli duhom, već su bili kadri da čuvaju kapital. Štaviše, poenima Birtsa pobegli su na +11 (67:56). Gosti nisu imali spreman odgovor, tako da je Borac posle pola sata bio zadovoljniji takmac.

Odsudni deo duela gosti su započeli sa intencijom da što pre anuliraju prednost rivala. Međutim, koliko god da su pokušavali, Borac je bio sposoban da odbije sve nalete. Čak je posle trojke Tomaševića došao do najvećih +12 (72:60). Ipak, posle tajm auta trenera Žakelja gosti su odreagovali, pa su prepolovili deficit. Na redu je bio Mijatović da pozove minut odmora. Seriju rivala prekinuo je Uskoković sjajnim prodorom, a Tomašević novom trojkom, pa se sve vratilo na staro. Štaviše, Čačani su došli do kote 14 (80:66). Tu nije bio kraj, jer Studentski centar nastavio da se bori i pokušava da nešto promeni. Iako je dozvolio sebi nekoliko grešaka, Borac je do kraja utakmice ipak kontrolisao susret, koji je uz dosta truda i zalaganja okončao u svoju korist, pa je tako došao do treće pobede u sezoni.

Borac Mozzart: Rebrača 5, Segu 17, Birts 16, Tasić 8, Perot-Hant, Tomašević 15, Talić, Frenklin 7, Uskoković 15, Todorović, Čarapić 4, Manojlović.

Studentski centar Derby: Bogavac 8, Pavlićević 4, Vučeljić 6, Baćović, Ivišić 2, Doukins 15, Čičić, Drobnjak 1, Drežnjak 16, Kamenjaš 16, Kapusta 2, Mirković 4.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Lejča photography