U poslednjem susretu 20. runde AdmiralBet ABA lige u dvorani kraj Morave koplja su ukrstili domaći Borac i Studentski centar iz Podgorice. Meč je, u skladu sa očekivanjima, bio veoma kvalitetan i lep za gledanje, tako da je čačanska publika imala šta da vidi, pa nije razočarana napustila dvoranu. A da stvar bude još bolja, pobedu je na svoj konto upisao tim Marka Marinovića, koji je slavio rezultatom 89:80 (25:18; 13:25; 29:19; 22:18).

Inače, po ko zna koji put ove sezone čačanska publika je na poluvremenu bila nagrađena. Naime, KK Borac, kompanija Mozzart, kompanija Quantox, kafe Kraljica, restoran Sorisso su lepim poklonima nagradili najvernije navijače, koji su odlučili da na Dan zaljubljenih budu uz voljeni klub.

Trojkom Hejla započeo je duel. Taj pogodak nagovestio je dobro šutersko veče Čačana. Ubrzo je usledio je odgovor rivala, pa je sve počelo od nule. Ali usledio je period u kom su oba tima grešila u fazi napada, pa rezultat nije značajnije promenjen. Tako stanje je potrajalao dobrih tri minuta. Prvi je reagovao Studentski centar, koji je sa par dobrih napada uspeo da povede (5:8). Da se gosti još više ne odlepe postarao se Amerikanac u dresu Borca, koji je ubacio novu trojku. Isto je učinio i Tomašević, pa se situacija popravila za domaćina. Razume se, gosti nisu posustali, već su nastavili da muče Čačane. Ipak, trojkama je Borac uspevao da čuva vođstvo. Štaviše, nakon novog pogotka Tomaševića došao je do plus sedam (18:11), pa je trener Žakelj morao da reaguje. Do promene snaga nije došlo, već je Borac nastavio započeti posao, pa je čak poveo dvocifrenom prednošću (21:11). Domaćin je znalački sačuvao značajan kapital do isteka prvog kvartala.

Baš poput početka prvog, i drugi deo susreta je bio poprilično neefikasan, sa brojnim propustima. Tačku na loše minute stavio je Ilija Đoković, koji je bio uspešan van linije 6,75. U narednom periodu timovi su uspeli da učine par dobrih stvari u ofanzivi, naročito domaćin, koji je došao do maksimalnih +11 (32:21). To  je bio alarm za klupu Studentskog centra da ponovo pozove tajm aut. Gosti su pozitivno reagovali, pa su vezali 10 poena i tako značajno smanjili deficit (34:31). Na potezu je bio trener Marinović. Ali dobri napadi gostiju su se nastavili, pa su poenima Edvardsa čak i poveli (34:35). Odmah je odgovornost preuzeo Hejl, koji je pogodio za tri, uz faul. Odgovor je došao od Megija, koji je vezao dve trojke. Usledio je koš Kamenjaša, pa je Studentski centar, potpuno neočekivano, na veliki odmor otišao sa pet poena u plusu (38:43).

Energično i motivisano je Borac ušao u drugo poluvreme, pa je brzo uspeo da veže 10 poena, tako da je ponovo vodio (48:45). To je razgalilo publiku u dvorani, koja je intezivirala navijanje. Nošen hukom sa tribina domaćin je nastavio da radi kvalitetan posao. I šut za tri je ponovo proradio, pa je sve funkcionisalo kako treba. Gosti su u stanju nemoći posegnuli za tajm autom kao jedinim mogićim rešenjem. Odgovorio je Starovlah pogotkom za tri. Njega je sledio Ivišić, pa su gosti ozbiljno zapretili domaćinu. Borac se nije dao uplašiti, već je preko Pecarskog došao do novih poena sa distance. Dobre poteze u napadu imao je i Marinković, pa je čačanski tim uspevao da čuva suficit. Ipak, gosti su nastavili da ugrožavaju domaćina, koji je morao silno da se pomuči kako bi treći kvartal završio u plusu.

Nekoliko dobrih rešenja u odbrani i napadu napravio je Borac početkom odsudnog dela igre. Na taj način je došao do suficita od devet poena (71:62). Međutim, nakon dva minuta dobre igre usledio je prazan hod za oba tima, koji je potrajao gotovo dva minuta. Tek je koš Tomaševića prekinuo jalov period. Nije trebalo dugo čekati da i gosti prorade, pa je prednost Borca brzo prepolovljena. Tačku na seriju Crnogoraca stavio je Hejl novim pogotkom za tri.

Kako se meč bližio kraju, a niko nije uspevao da uspostavi primat, na pomolu je bila neizvesna završnica. Prvi je inicijativu preduzeo Borac, kako i priliči, pa je došao do plus devet (85:76), i to na manje od minut do kraja. I publika se dodatno aktivirala, pa je atmosfera u dvorani bila poprilično uzavrela. Razme se, gosti su pozvali minut za savetovanje, kako bi pokušali da nešto promene. Ali Borac je više želeo pobedu, to je bilo očigledno, pa je ostao na visini zadatka do samog kraja. Zbog toga je, potpuno zasluženo, zabeležio još jednu pobedu u dvorani kraj Morave.

Borac: I. Đoković 9, Ćurčić, Hejl 18, Sanadze 4, R. Đoković 7, Lopez, Tomašević 14, Pecarski 13, Marinković 13, Novaković 3, Todorović 6, Čarapić 2.

Studentski centar: Nil 18, Megi 12, Pavličević 6, Slavković, Hadžibegović 5, Starovlah 6, Baćović, Z. Ivišić 6, T. Ivišić 5, Edvards 12, Ilić, Kamenjaš 10.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography