Tim Marka Marinovića zaustavljen je u finalu plej-ofa AdmiralBet Košarkaške lige Srbije. U dvorani kraj Morave, pred oko 1.000 gledalaca, pobedu je odnela Mega Mozzart, koja je slavila rezultatom 75:82 (22:27; 15:17; 18:20; 20:18). Ovom utakmicom Čačani su stavili tačku na zaista dugu, napornu i iscrpljujuću sezonu, u kojoj su uspeli da sačuvaju status ABA ekipe.

Mega je bolje otvorila meč, pa je sa četiri dobra napada došla do startne prednosti 10:0. Konfuzija u redovima Borca trajala je više od tri minuta, a u tom periodu falila je čvrsta odbrana, ali i učinkovit napad. Tek je Novaković posle crnih minuta uspeo da smesti loptu u koš. Ali kanonada gostiju se nastavila, pa su još više povećali svoj suficit (3:15). To je bio alarm za trenera Marinovića da pozove prvi tajm aut na meču. Ipak, Mega nije posustala, već je ubacila još dve trojke, pa se dodatno odlepila. Odgovor Borca, sa malim zakašnjenjem, stigao je u vidu osam vezanih poena. Ujedno, Čačani su smanjili deficit na jednu cifru (13:21), pa je na redu bio trener Jovanović da traži minut odmora. Do kraja prvog dela igre Borac je nastavio da ozbiljno ugrožava rivala, pa je preko Novakovića spustio deficit na podnošljivih pet poena (22:27).

Kvalitetnu igru sa kraja prve domaćin je nastavio početkom druge deonice, tako da je dodatno ugrozio protivnika. Mega se, na drugoj strani, grčevito borila kako bi sačuvala svoj suficit. Ali kako je Borac igrao sve hrabrije i bolje, trud se gostima nije mnogo isplatio. Štaviše, posle poena Čarapića domaćin je i poveo (30:29), što nije bio slučaj još od podbacivanja lopte. Čekao se odgovor Mege. Tek je Rudan uspeo da donese koš svom timu i tako stavi tačku na seriju Čačana. Individualni potezi igrača Mege su pred kraj prvog poluvremena doneli prevagu na njihov tas, pa su u svlačionicu otišli sa pristojnih sedam poena prednosti (37:44).

Baš kao prvo, tako je i drugo poluvreme Mega bolje krenula. Uspevala je da čuva značajan suficit, što nije bilo bez značaja. Ali kada je Grbović napravio nesportsku ličnu grešku, stvari su se osetno promenile. Iz jednog napada Radovan Đoković je doneo pet poena svom timu, a Pecarski u sledećem tri, pa je Borac poravnao skor (50:50). A to je bila inicijalna kapisla za publiku, koja je pojačala navijanje. Od izjednačenja, pa tokom dobrog dela treće četvrtine, vođena je silna borba po čitavom terenu. Međutim, pred kraj deonice Mega je dodala gas, pa je munjevito došla do +12 (52:64). Da stvar bude gora, Borac je nije uspevao ništa da učini u ofanzivi, pa su gosti mogli zadovoljno da sačekaju početak poslednjeg dela.

Odsudni deo utakmice Borac je krenuo na sve ili ništa. Drugog izbora nije imao, jer je zaostajao devet poena. A košem Čarapića u ranoj fazi domaćin je malo smanjio deficit. Njega je sledio Pecarski, i to dva puta, tako da je čačanski tim imao čemu da se nada. Naravno, trener Mege je traži tajm aut, kako bi sprečio dalju seriju Čačana. Ali Čarapić je ponovo bio uspešan, pa je dodatno istopio zalihu Beograđana. Tek su Uskoković i Ružencev stavili tačku na dobar period Borca. To nije demoralisalo domaćina, koji je nastavio da se trudi iz petnih žila kakao bi meč uveo u egal. Malo po malo, duel se bližio kraju, a Borac nikako nije uspevao da napravi odlučujući korak. Štaviše, na dva minuta pre kraja Mega je otišla na plus 11 (68:79), tako da je bila nadomak pobede. Razume se, do poslednjeg trenutka Borac se trudio da nešto promeni, ali avaj, to nije uspeo, tako da se utakmicom u Čačku oprostio od svoje publike, ali i ove takmičarske godine.

Borac: I. Đoković 3, Đ. V. Ćurčić, R. Đoković 11, Lopez 2, Đ. M. Ćurčić, Pecarski 25, Marinković 6, Novaković 17, Todorović, Andrić, Čarapić 11.

Mega Mozzart: Paunović, Vujić, Ružencev 11, Rudan 5, Uskoković 14, Kočović, Kovačević 2, Cerovina 3, Grbović 7, Simanić 20, Mušikić 12, Bogavac 8.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography