U okršaju broj dva baraža za opstanak, odnosno plasman u AdmiralBet ABA ligu, sastali su se u Čajetini domaći Zlatibor i čačanski Borac. Reč je o duelu od neizrecivog značaja za oba tima. A sa tim saznanjem igrala su oba tima svih 40 minuta. Ipak, jedan tim je iz meča morao da izađe kao pobednik, a to bio je sastav koji predvodi Marko Marinović. Rezultat na kraju susreta glasio je 66:87 (16:20; 20:22; 14:25; 16:20). Nema sumnje, ogroman teret je Borac skinuo sa svojih pleća. Pokazao je svima da zaslužuje da bude član jadranske elite. Ako je neko i sumnjao da čačanski tim zavređuje da bude među najboljim timovima, ove dve pobede su ga razuverile.

Glavna uloga na otvaranju susreta pripala je centrima obe ekipe, Marinkoviću i Nikoliću. Naravno, na početku su ekipe odmeravale snagu, tako da je na snazi bio rezultatski egal. Dobrih šest, gotovo sedam minuta vladala je rezultatska klackalica. Ali je onda inicijativu preuzeo ko drugi do čačanski tim. Malo je ubrzao igru, pa je preko Sanadzea i Čarapića brzo došao do prednosti od osam poena (7:15), što je bilo najveće vođstvo do tog momenta. Naravno, trener Nedović je odmah pozvao tajm aut. Ipak, Borac je nastavio da demonstrira silu, pa je čak došao do prve dvocifrene prednosti (7:17). Ipak, u samoj završnici prve deonice Zlatibor je vezao nekoliko efikasnih napada, pa je značajno smanjio deficit (16:20).

Dobru igru sa kraja prve Zlatibor je nastavio početkom druge, pa je serijom 7:0 došao do vođstva, prvi put na meču (25:22). Pošto se Borac našao u kontra ritmu, domaćin je to obilato koristio. Tek je Ilija Đoković stavio tačku na crne minute svog tima. Ali Čajetinci nisu skidali nogu sa gasa, pa su dodatno povećali rastojanje. Kada je Protić pogodio za tri, domaćin je bio na plus sedam (36:29). Nije trebalo dugo čekati na odgovor Čačana. Uspeo je Borac da napravi sjajnu seriju 13:0, pa je čak i poveo (36:42). Zahvaljujući neverovatnoj igri u završnici prvog poluvremena, Borac je daleko zadovoljniji otišao na veliki odmor.

Trojkom Hejla započeta je treća četvrtina. Njegov primer sledio je Marinković, koji je pogodio za dva. Njihovim poenima Borac je dosegao najveću kotu 11 (36:47). Nakon niza grešaka Zlatibor je uspeo da pogodi nekoliko šuteva, ali to nije bilo dovoljno da se obriše prednost Borca. Štaviše, posle dve vezane trojke Ilije Đokovića otišao je čačanski tim na maksimalnih +14 (45:60). Struka Zlatibora nije imala drugog izbora već da ponovo zatraži minut odmora. Ali do bitnije promene u igri domaćina nije došlo. Borac je sve držao u svojim rukama, pa je čak u završnici trećeg dela igre došli do maksimalnih +17 (50:67). Supermacija Čačana bila je potpuna.

U poslednji deo igre Zlatibor je ušao sa namerom da dođe do preokreta. A Borac je svu snagu ulagao da ga u tome poremeti. I uspeo je da napravi mini seriju 4:0, ali to je bilo sve. Ubrzo je Borac odgovorio istom merom, pa je munjevito došao do 20 poena prednosti (56:76), što je bio najveći suficit koji je jedan tim posedovao. Već tada je bilo jasno da će Borac staviti tačku na ovaj baraž. Ali do kraja je bilo više od šest minuta, pa je postojala barem mala šansa za promenu. Ipak, ubrzo je stavljena tačka na svaku nadu domaćina. Taman što je prošlo pet minuta igre u četvrtoj četvrtini, gosti su došli do +25 (55:81), tako da je postalo kristalno jasno da će Borac slaviti. Do kraja susreta Čačani su igrali taman toliko da ne dozvole neki šok, pa je šansu dobio i mlađani Ćurčić. Sve u svemu, Borac je potpuno zasluženo slavio u Čajetini, tako da može sa pravom da kaže da je stari-novi član AdmiralBet ABA lige.

Zlatibor: Protić 8, Čabrilo, Adžić, Kutlešić 9, Grubelič 8, Vesović, Đuran 3, Jovanović, Joksimović, Tadić 22, Nikolić 16, Ros.

Borac: I. Đoković 11, Đ. V. Ćurčić, Hejl 5, Sanadze 15, R. Đoković, Lopez 7, Pecarski 16, Marinković 10, Novaković 11, Todorović 2, Čarapić 10.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Zlatibor