U poslednjem, 5. meču turnira U19 AdmiralBet ABA lige juniorski tim Borca izašao je na megdan vršnjacima iz Cibone. Nakon što je semafor signalizirao kraj susreta, pobedu je ostvario tim Miloša Pejanovića, i to rezultatom 81:88 (14:19; 24:30; 18:19; 25:20).

Meč je započeo poprilično neefikasno za oba tima. Ipak, nakon početnog grča ruke igrača malo su se odledile, pa je postignuto par koševa. Pošto je proteklo prvih pet minuta, Borac je ušao u nešto bolji ritam, pa je serijom dobrih poteza došao do plus devet (4:13), što je bilo najveće vođstvo do tog momenta. Odmah je trener Cibone zatražio tajm aut, kako bi prekinuo nalet Čačana. Međutim, igrači iz grada na Moravi nastavili su u svom stilu, pa su čak stekli i prvu dvocifrenu prednost (4:19). Do kraja prvog dela igre Cibona je ipak uspela da značajno smanji deficit.

Na početku drugog kvartala tim iz Zagreba je nastavio da igra u pravom ritmu, pa je čak i poravnao skor (19:19), nakon što je napravio zavidnu seriju od 15:0. Čekala se reakcija Borca. Do nje je ubrzo i došlo. Stariji Ćurčić je uspeo da veže 10 poena, tako da je svom timu vratio lepu zalihu koševa. Štaviše, posle nove trojke, koju je ubacio mlađi Ćurčić, Borac je ponovo vodio dvocifrenom razlikom (25:35). Na potezu je bila Cibona. Međutim, Čačani su ostali na visini zadatka, pa su na veliki odmor otišli sa finim kapitalom od 11 poena (38:49).

Pošto su se tabori vratili na parket iz svlačionica, Borac je produžio sa sjajnom partijom. Iz minuta u minut povećavao je rastojanje u odnosu na Cibonu, pa je posle poena Nikolića stekao maksimalnih +20 (43:63). Razume se, ekipa iz Zagreba se iz petnih žila trudila da promeni odnos snaga na terenu. Ali avaj! Borac je sve konce igre držao u svojim rukama, tako da do bitnije promene nije došlo. Istina, Cibona je malo smanjila zaostatak, ali to ipak nije bilo dovoljno da se ugrozi čačanski tim.

Poslednji deo susreta Cibona je zaigrala na sve ili ništa. Naravno, drugog izbora nije ni imala, jer je zaostajala značajnih 12 poena. I dobro je krenula. Uspela je da napravi mini-seriju 3:0 i tako smanji deficit na jednu cifru (59:68). Međutim, nakon dva minuta bez pogotka, Borac je uspeo da poentira preko Andrića i tako spreči eventualnu dužu seriju rivala. Cibona, naravno, nije klonula duhom, već je nastavila da pokušava da meč uvede u egal stanje. Polako, ali sigurno, sastav iz Hrvatske je topio zalihe Čačana, pa je minut do kraja utakmice prišao na minus pet (79:84). Ali u ključnim momentima Borac je skupio poslednje atome snage i odgovorio je na adekvatan način. Tako je, uz nešto više napora, uspeo da slavi protiv Cibone i turnir U19 AdmiralBet ABA lige završi sa skorom od tri pobede i dva poraza.

Cibona: Križanac 7, Frančešević, Vujović 24, Mirković 6, Pavković 2, Grabovac 4, Prkačin 7, Vučić 18, Kalajžić, Kujundžić 13.

Borac: Ćurčić 18, Mikavica, Kaplarević, Milošević, Veljović, Nikolić 17, Andrić 24, Stojadinović 2, Ćurčić 13, Radojičić, Janković 14, Popović.

Tekst: Nikola Minović

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović