Tabor Marka Marinovića nije dopustio da se dogodi iznenađenje u Čačku. Na parketu dvorane kraj Morave uspeo je da savlada Mladost iz Zemuna, a rezultat je glasio 97:74 (19:16; 22:19; 28:27; 28:12). Ovim trijumfom Čačani su preskočili još jednu prepreku u plej-ofu AdmiralBet Košarkaške lige Srbije. A da bi se našli u društvu četiri najbolje ekipe u zemlji, moraju da odigraju barem još dve, eventualno tri utakmice protiv Mege Mozzart.

Na otvaranju utakmice visoki igrači su bili u centru pažnje. Što se tiče domaćina, u prvi plan je iskočio Marinković sa 10 vezanih poena, dok je za goste glavni pogađač bio Bojić, koji je bio podjednako uspešan. A kada je kod Čačana pogodio i Novaković, otišao je na maksimalnih plus sedam (13:6). Ipak, uvek neugodna Mladost je brzo uhvatila priključak. Ali odmah je uzvratio Pecarski, koji je produžio dobar posao svog kolege na poziciji centra, pa je Borac ponovo imao plus sedam (19:12). Do okončanja prvog kvartala gosti su uspeli da osetno smanje zaostatak.

Početkom drugog dela igre Mladost je nastavila da prednjači u odnosu na rivala, pa je čak došla i do prve prednosti (19:20). Od tog momenta, pa u narednih nekoliko minuta, na parketu je vladalo egal stanje, jer se igralo koš za koš. Doduše, valja primetiti da je takvom stanju dosta doprineo loš šut domaćina sa distance. Samo je Novaković uspevao da bude precizan van linije 6,75. A na drugoj strani Bojić i Livingston su držali svoj tim u životu. Pred kraj prvog poluvremena Borac je došao do prednosti od sedam poena (38:31), što je bilo najveće vođstvo na utakmici koju je jedan tim posedovao. A pristojnu prednost Borac je sačuvao do odlaska u svlačionicu, što nije bilo zanemarljivo, ako se sve uzme u obzir.

Baš kao na početku prvog, tako i na startu drugog poluvremena visoki košarkaši su vodili glavnu reč. Ali kada je Borac vezao nekoliko učinkovitih napada i napravio seriju 8:0, domaćin je došao do najviše kote 14 (56:42). Već je tad postalo očito da Borac želi da što pre prelomi meč u svoju korist, kako bi u nastavku igrao mirne glave. Naravno, trener Mladosti je odmah pozvao tajm aut, kako bi pokušao da spreči protivnika da se još više odlepi. Borac nije želeo da promeni svoju igru, već je produžio da igra kvalitetnu košarku. Štaviše, dodatno je povećao svoj suficit, koji je u jednom momentu otišao na +17 (65:48). Ipak, u samoj završnici trećeg dela igre Mladost je volšebno uspela da smanji deficit na samo sedam poena manje (69:62).

Serijom 10:0 Borac je započeo poslednji deo igre. Tim poenima Čačani su ponovo došli do ozbiljne prednosti (79:62). Videlo se da Borcu prija brza igra, dok Mladost, s druge strane, nije imala rešenja za haubice sa Morave. Naravno, gosti su se trudili da ponovo ugroze domaćina. Ali avaj, pokušaji su im ostali jalovi. Košarkaši Borca su u potpunosti preuzeli kontrolu susreta, tako da nisu ostavljali puno prostora gostima za manevar. Čak su u drugoj polovini deonice došli do najvećih +18 (84:66). Ako je pre tog momenta postojao i tračak sumnje da će Borac slaviti, tada je otklonjen. Do konca okršaja domaćin je igrao taman toliko da sačuva finu prednost na svojoj strani semafora, tako da je na kraju, potpuno zasluženo, uspeo da slavi i plasira se u dalji deo takmičenja.

Borac će imati nekoliko dana da se odmori, ali i dobro pripremi za naredni izazov. Već u nedelju, i to u 12 časova, čačanski tim će morati da odmeri snagu sa dobro poznatim sastavom Mege.

Borac: I. Đoković, Đ. V. Ćurčić 5, R. Đoković 3, Lopez 7, Đ. M. Ćurčić, Pecarski 24, Marinković 20, Novaković 19, Todorović 6, Andrić 1, Čarapić 12.

Mladost MaxBet: Livingston 31, Jokić, Klavžar, Nešović, Milosavljević 6, Belić, Milenković, Kovačević 3, Bojić 28, Bjeličić 4, Živojinović 2.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography