U 5. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca otputovali su u Hrvatsku, gde ih je u dvorani ,,Krešimir Ćosić“ dočekala ekipa Zadra. Tabor iz grada na Moravi nije uspeo da produži pobednički niz, jer je zaustavljen od motivisanog i borbenog domaćina. Rezultat nakon 40 minuta igre je glasio 70:56 (20:10; 14:15; 10:16; 26:15).

Što se tiče samog meča, valja reći da je Borac dobro krenuo u odbrani, ali je napad bio nešto lošiji. Zbog toga nije uspeo da realizuje nekoliko prvih napada. S druge strane, ni Zadar nije bio bolji, tako da početak susreta nije obilovao poenima. Tek je Novaković, nakon više od dva minuta, uspeo da postigne prve poene za Borac. U nastavku se situacija nešto poboljšala, ali i dalje duel nije obilovao koševima. Tek je polovinom deonice Zadar došao do plus osam (4:12), što je bila prva opipljiva prednost jednog tima. Naravno, to je bio razlog da trener Marinović zatraži tajm aut. Međutim, serija domaćina se nastavila, pre svega zahvaljujući velikoj energiji. Crne minute Borca prekinuo je ulazak Hejla, koji je vezao šest poena. Iako se gostujući sastav malo probudio, Zadar je prvi kvartal okončao sa finim kapitalom od 10 poena (20:10).

Drugi deo susreta krenuo je Borac sa pet vezanih poena, tako nagovestivši bolju igru nego u prvom kvartalu. Da se gosti potpuno ne približe postarao se Marčinković, koji je spustio loptu u koš. Nije prošlo dugo, a Zadar je sa nekoliko dobrih napada ponovo došao do plus 10 (28:18), tako da je Borac ponovo morao da juri rivala. Opet je Hejl morao da vadi kestenje iz vatre, pa je vezao četiri poena. Na sreću po goste, Zadar je ušao u seriju promašaja, tako da nije nastavio započet posao. Ipak, uspeo je domaćin da do odlaska na veliki odmor sačuva solidnu prednost, što je, kada se uzme u obzir prvih 20 minuta, značajan uspeh.

Nakon što su se ekipe vratile iz svlačionica, Bursać je pogodio trojku, prvu za Zadar, pa je prednost domaćina dodatno povećana. Na drugoj strani, Lešić je postigao koš, a zatim Novaković i Pecarski, pa je Borac malo smanjio zaostatak. Ipak, taj nalet Čačana bio je kratkog daha. Zadar je vrlo brzo uspostavio kontrolu, pa je ponovo poveo razlikom od dve cifre (41:30). Razume se, Marinović je ponovo posegao za minutom odmora, kako bi probudio svoje igrače. Odgovor je došao od Hejla, jedinog raspoloženog igrača Borca, koji je pogodio svoju novu trojku. Na njega su se nadovezali Lopez, pa Lešić dva puta, tako da je zaostatak dobrano smanjen. Volšebno je Borac pred kraj treće četvrtine došao do poravnanja (41:41). Ipak, Karter je vratio Zadru prednost, gotovo uz zvuk sirene. Ali kada se ima u vidu kakva je situacija vladala tokom deonice, Borac je itekako mogao da zadovoljno trlja ruke.

Pošto je označen početak odsudnog dela utakmice, Zadar je pokušao da povrati značajnu prednost. Nije prošlo mnogo vremena, a došao je do plus devet (50:41). Tri minuta Borac nije mogao da poentira, pa je Marinović ponovo pozvao svoje pulene na klupu. Loš period ipak nije zaustavljen, pa je trojkom Drežnjaka Zadar pobegao na maksimalnih +12 (53:41). Tek je Đoković, nakon gotovo četiri minuta, spustio loptu na dno mrežice, i to sa linije slobodnih bacanja. Međutim, agonija je produžena, pa je nakon nove serije domaćin došao do ogromnih +18 (64:46). Istina, Borac se nije predavao, pa je preko Hejla došao do novog pogotka van linije 6,75. Ipak, vremena je bilo sve manje, a suficit Zadrana bio je popriličan. Zahvaljujući dobro odigranoj poslednoj deonici, Zadar je uspeo da ostvari prvu pobedu u sezoni u AdmiralBet ABA ligi.

Zadar: Karter 18, Marčinković 2, Paponja, Jordano, Brala, Vuković 8, Bursać 12, Junaković 2, Buljan 2, Drežnjak 10, Mavra 10, Luković 6.

Borac: I. Đoković 7, Hejl 23, Lopez 2, Tomašević 6, Pecarski 3, Lešić 10, Marinković 2, Novaković 3, Todorović, Čarapić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin