U 17. kolu AdmiralBet ABA lige okršaj su imali domaći Borac Mozzart i gostujući Split. Reč je o susretu dve ekipe koje su do ove runde imale isti odnos pobeda i poraza. A kada se na to doda i podatak da Čačani i Splićani uveliko pretenduju na plasman u plej-of regionalnog takmičenja, izvodi se zaključak da je utakmica bila od ogromne važnosti. Uostalom, ne bi je liga okarakterisala kao ,,derbi runde“. Zbog toga su oba sastava od prvog do poslednjeg minuta igrala punim kapacitetom. Ali kako pobednik može biti samo jedan, ovog puta je to bio čačanski tim, koji je slavio skorom 93:83 (29:28; 19:19; 18:19; 27:17).

Ekipe su potentno započele utakmicu, što je nagovestilo zanimljiv meč prepun pogodaka. To se posebno može reći za Borac, koji je brzo vezao devet poena. Split je bio kadar da odgovori, pa je posle nekoliko minuta uveo meč u egal stanje, jer je prišao na samo pola koša deficita (11:10). Amerikanci u redovima domaćina su preuzeli odgovornost, pa su zaustavili nalet rivala. Split je imao Šortera, koji se uveo u dobar ritam, pa je doneo svojoj ekipi šest poena i vođstvo (15:16). Od tog trenutka, pa do okončanja prvog kvartala, vodila se bespoštedna borba, u kojoj se nešto veštiji pokazao Borac, koji je imao minimalnu prednost (29:28).

Za razliku od prve, drugu deonicu je Split počeo učinkovitije, pa je došao do plus pet (31:36). Da se još više ne odlepi postarao se Frenklin, koji je postigao potrebne poene. Njegovi koševi inicirali su bolju igru domaćina, koji je ponovo poveo (39:38). Posle novog tajm auta razvila se još silnija borba u oba smera, u kojoj niko nije bio u stanju da uspostavi kontrolu, već se igralo koš za koš. Takav odnos snaga vladao je do okončanja prvog poluvremena. Istina, Borac je vodio (48:47), ali je prednost bila minimalna, tako da je sve bilo potpuno otvoreno.

Trojkom Birtsa startovalo je drugo poluvreme. Zatim su poentirali Čarapić i Uskoković, pa je Borac munjevito došao do +12 (59:47). Na to se nadovezala i kvalitetna odbrana, tako da se domaćin našao u pozitivnoj situaciji. Naravno, Split je pokušao da promeni pristup igri, ali i posle dva tajm auta nije imao adekvatan odgovor. Da stvar bude gora po goste, probudila se i frenetična čačanska publika, koja je bila prilično vesela zbog dobre igre domaćih košarkaša. Tek posle gotovo pet minuta Split je pogodio koš, a to je bilo delo Salivena. Tad su se gosti probudili, pa su napravili dosta dobrih stvari u ofanzivi. Štaviše, ponovo su poveli (63:66). Ipak, trojka Tomaševića uz zvuk sirene pokala je da u igračima Borca još uvek ima života.

Koševima na obe strane krenula je odlučujuća deonica. Ekipe su bile sa jednakim šansama, tako da su što pre imali nameru da dođu do neke prednosti. Međutim, i dalje je vladao apsolutni egal, tako da se pobednik nije mogao ni pretpostaviti. Doduše, Borac je u više navrata dolazio do plus četiri, ali je Split to brzo uspevao da anulira. Tek kada je Birts pogodio za tri, domaćin je dosegao kotu pet (82:77). To nije bila velika prednost, ali je ulivala neku sigurnost. Nije prošlo dugo, a košarkaška predstava je ušla u završni čin. Prvi je inicijativu preduzeo domaćin, tačnije Tomašević, koji je pogodio sa distance. Na taj način je Borac ušao u poslednji minut sa plus četiri (87:83). Split nije uspeo da realizuje svoj napad, da bi zatim Tomašević doneo nove poene svom timu. Kako se na kraju ispostavilo, ključne za zlata vredan trijumf.

Borac Mozzart: Rebrača 6, Segu 5, Birts 12, Nikolić, Tasić 10, Radović, Tomašević 20, Talić 2, Frenklin 8, Uskoković 24, Čarapić 6, Manojlović.

Split: Fanderburk 10, Perković 10, Šorter 21, Saliven 15, Kalajžić 9, Tišma 11, Kučić, Perkušić, Dubravčić, Pavin, Ljubičić 7.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Lejča photography