Košarkaši Borca uspeli su da naprave novi veliki podvig u ovogodišnjem izdanju AdmiralBet ABA lige. Posle nekoliko jalovih pokušaja ovog puta im je pošlo za rukom da savladaju Zadar, i to na gostovanju, što uopšte nije lak posao. Kada je sirena označila kraj susreta, rezultat je glasio 79:80 (16:19; 21:21; 29:21; 13:19).

Već na samom otvaranju duela bilo je očito da je Borac došao u Dalmaciju sa namerom da odigra najbolje što može i ume. Iako nije briljirao, uspevao je sve vreme da drži rivala na odstojanju. Doduše, u drugom poluvremenu je došlo do pada, pa je Zadar preveo rezultat, i činilo se da će uspeti da odbrani domaći teren. Ali usledio je volšeban nalet Čačana, koji su prvo anulirali zaostatak, a onda su ponovo poveli. Utakmica je ušla u dramatičnu završnicu, u kojoj se kao veštiji pokazao tim Dejana Mijatovića, pa je apsolutno zasluženo došao do trijumfa.

Dejan Mijatović, šef struke Borca, posle utakmice se prisetio starih vremena.

,,Zadar je veliki klub bogate tradicije. Odrastao sam uz ljude koji su u bivšoj Jugoslaviji pronosili slavu košarke. Svi su znali da su Zadar i Čačak kolevke košarke na ovim prostorima. Uvek je lepo igrati ovde”, rekao je Mijatović.

Zatim je analizirao susret u kratkim crtama.

,,Čestitam svojim igračima na karakteru. Još tokom pripreme utakmice sam rekao da želim da odigramo onako kako umemo, na svoj način. Brzinom i igrom u tranziciji smo želeli da pariramo Zadru. To je sjajno ukomponovan tim, koji je na okupu dve godine. Prvi preduslov da ekipa dobro igra je uigranost, a retko se sreće u našoj ligi tim poput Zadra, sa Lukom Božićem koji igra sjajno. Rekao sam da nam je Danijel Jusup održao predavanje kako se selektira tim sa aspekta atletike i brzine. To je bio i naš cilj”, kazao je kormilar Čačana.

A onda je posebno istakao…

,,Glavna stvar koja je odrađena jeste timska odbrana na Luki Božiću. To je bio ozbiljan i naporan rad. Ostavili smo ga bez poena u prvom poluvremenu, a postigao je samo 10 u drugom. Ističem da je to bio glavni segment i ključ trijumfa. Naravno, i karakter na minus deset je važan, jer smo uspeli da se vratimo i preokrenemo meč. Sve u svemu, bila je izvanredna utakmica za gledanje. Pokazali smo koliko je ABA liga kvalitetna”, dodao je Dejan Mijatović.

Posle ovog meča, Čačani se nalazi na skoru od pet pobeda i šest poraza. A priliku da osvoji nova dva boda Borac će imati narednog vikenda, kada će ugostiti Mornar. Taj duel je planiran za subotu 16. decembar, a početak za 19:00.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin