U derbiju 5. kola Roda juniorske lige Srbije u dvorani kraj Morave sastali su se domaći Borac i gostujuća Mega Mozzart. Utakmica je bila veoma ravnopravna tokom čitavih 40 minuta, tako da se može slobodno reći da je opravdala očekivanja koja su vladala pre početka. Ipak, na koncu susreta pobedu je zabeležio sastav Miloša Pejanovića, koji je slavio rezultatom 70:61 (25:14; 20:23; 13:15; 12:9). Nakon ovog trijumfa Borac je i dalje bez poraza, tako da sa vrha tabele motri na sve rivale.

Što se tiče samog meča, oba tabora startovala sa po nekoliko grešaka. Doduše, to je bilo negde i očekivano, ako se uzme u obzir važnost okršaja. Ali nakon početnog grča Borac je došao do par dobrih poteza u fazi napada, pa je poveo sa 9:2. Valja reći da je tome poprilično doprinela i dobra odbrana Čačana. Istina, Mega je u nastavku uspela da reaguje i postigne par koševa. Ali Borac je igrao barem za klasu bolje, tako da je uspevao da sačuva prednost. Da ga je služio šut sa distance, razlika bi bila sigurno daleko veća. Ipak, pred kraj deonice Borac je došao do plus 13 (25:12), što je bila najveća prednost u prvoj četvrtini.

Drugi deom utakmice započeo je u ujednačenom ritmu. To je više pogodovalo Borcu, koji je imao lepu zalihu koševa iz prvog kvartala. Istina, Mega je pokušavala da smanji deficit, pa je u jednom momentu prišla na minus sedam (27:20). Ali je odmah odgovorio stariji Ćurčić košem van linije 6,75, a zatim i Andrić pogotkom za dva, tako da je Borac munjevito vratio dvocifrenu prednost. Od tog momenta Borac je stegao obruč oko rivala, tako da nije dopuštao da rezultat mnogo varira. Samo je još jednom Mega značajnije smanjila deficit, ali je Mikavica sa pet vezanih poena brzo vratio stvari u pređašnje stanje. Do odlaska na veliki odmor domaćin je sve konce igre držao u svojim rukama, tako da je mogao da bude zadovoljan nakon 20 minuta košarke.

Vrlo borbeno Borac je ušao u drugo poluvreme. Doduše, falilo je realizacije u napadu, tako da nije dovoljno naplatio bolju igru. A Mega je vrebala svoju šansu, pa je u jednom momentu prišla na minus šest (45:39). Odmah je odgovor došao od Nikolića i Veljovića, koji su pogodili za tri. Međutim, gosti su se poprilično trudili, tako da Borcu posao nije bio ni malo lak da sačuva kapital. Ipak, kvalitet Čačana je dolazio do izdražaja, pa je sve vreme protivnik držan na pristojnoj distanci. Tako je bilo sve do tri minuta pred kraj trećeg dela duela, kada je Mega volšebno prišla na minus četiri (53:49). Naravno, to je bio alarm za trenera Pejanovića da zatraži tajm aut. Ali Mega je osetila da može da se potpuno vrati u susret, pa je nakon trojke Mušickog prišla na samo poen zaostatka (53:52). Borcu je kakvu-takvu prednost vratio Milošević poenima u samoj završnici deonice.

Odsudni deo igre ekipe su krenule malo pometeno, sa nekoliko grešaka na obe strane terena. Seriju promašaja prvi je prekinuo Milenković, pa je Mega dodatno prišla Borcu. Uzvratio je Janković, pa je domaćin mogao barem na trenutak da odahne. U nastavku se ponovo aktivirao stariji Ćurčić, čijom je trojkom Borac pobegao na plus 11 (65:54). Na dobar napad nadovezala se kvalitetna odbrana, tako da je domaćin polovinom poslednje deonice krenuo da rešava pitanje pobednika. Razume se, Mega se nije predala, već je nastavila da pruža otpor i pokušava da nešto promeni. Ali ta nastojanja ostala su jalova. Iako je grešio, što je i normalno, Borac je ipak bio značajno bolji od protivnika, pa je meč okončao u svoju korist. Tako je ostao jedini tim, uz Crvenu zvezdu, koji do sada nije spoznao gorčinu poraza.

Trener juniorskog sastava Miloš Pejanović nakon meča bio je zadovoljan igrom svojih izabranika.

,,Igrali smo protiv kvalitetnog protivnika, koji je fizički poprilično dominantan za sve ekipe u ligi. Ali naša želja i borbenost su presudili da utakmicu završimo u svoju korist. Čestitam svojim igračima na zasluženoj pobedi, a ekipi Mege na velikoj borbi. Želimo da nastavimo dalje u ovom ritmu“, rekao je Pejanović.

MVP u taboru Borca bio je Đorđe V. Ćurčić. On ističe da je njegov tim čitav meč kontrolisao igru, pa je zato zasluženo slavio.

,,Čestitam ekipi Mege na odlično odigranoj utakmici, a svojim saigračima i trenerima na zasluženoj pobedi. Bila je odlična utakmica, a uspeli smo da kontrolišemo igru sve vreme. Doduše, dešavali su nam se mali padovi tokom igre, ali smo ipak uspeli da duel privedemo kraju u svoju korist. Okrećemo se pripremi za turnir ABA lige koji nas očekuje već u četvrtak“, kazao je Ćurčić.

Borac: Ćurčić 18, Mikavica 7, Kaplarević, Milošević 3, Veljović 3, Nikolić 10, Andrić 2, Stojadinović 6, Ćurčić 6, Radojičić, Pantelić, Janković 15.

Mega Mozzart: Jeremić, Kompirović 4, Đulović 12, Mušicki 3, Paunović 2, Prokopić, Jonović 7, Marković 13, Dožić, Đapa 10, Milenković 10.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography