U okviru 22. kola AdmiralBet ABA lige u hramu košarke kraj Morave koplja su ukrstili domaći Borac i gostujuća Krka. Bio je to okršaj timova iz donjeg dela tabele regionalnog takmičenja. Nakon 40 minuta dobre košarke, a u skladu sa očekivanjima, trijumf je zabeležio sastav koji predvodi Marko Marinović, a rezultat koji je pisao na semaforu je glasio 77:68 (12:15; 13:19; 28:20; 24:14).

Utakmicu je bolje započeo domaćin, posebno u fazi odbrane. Međutim, taj primat nije potrajao dugo. Brzo se Krka adaptirala na igru Borca, pa je nedugo zatim i povela. Ali Čačani su imali Marinkovića, koji je poenima pod košem održavao tim u životu. S druge strane, Tomas je bio igrač broj jedan u taboru Krke. Njih dvojica su bili jedini strelci dobrih šest minuta. Upada u oko veoma mali broj poena u prvoj četvrtini. To naročito dolazi do izražaja ako se uzme u obzir da su Borac i Krka dve izrazito šuterske ekipe. Tek je Hejl, nakon više od šest minuta, bio treći igrač koji je smestio loptu u koš. Bez obzira na to, Tomas je nastavio da stavlja na muke odbranu Borca, pa je Krka nakon 10 minuta igre imala prednost.

Posle gotovo dva minuta bez koša Pecarski je poentirao i tako stavio tačku na kratkotrajnu košgetersku sušu. Na drugoj strani su proradili Miha Lapornik i Stipčević, tako da je Krka uspevala da čuva prednost. Štaviše, došla je do maksimalnih plus šest (15:21), pa je Marinović morao da zatraži tajm aut. Tačku na seriju Krke stavio je Pecarski, koji je vezao četiri poena. Na potezu je bio trener Damjanović. Posle novog tajm auta Krka je nastavila da igra dobru košarku, pa je poenima Kosija došla do najvećih plus devet (19:28). Iako je Borac pokušavao na sve načina da duel ponovo uvede u egal stanje, Krka se nije dala. Igrala je vrlo borbeno, pa je čak došla i do prve dvocifrene prednosti (22:34). Sa zavidnim kapitalom gosti su otišli na veliki odmor, vidno zadovoljniji.

Trojkom Lopeza otvoreno je drugo poluvreme. Njegov primer sledio je Hejl, tako da je Borac munjevito smanjio zaostatak. Ti potezi dobrano su obradovali publiku, koja je poprilično intezivirala navijanje. Zbog stanja koje je zavladalo, trener Krke je morao da pozove igrače na minut odmora. Luka Lapornik je odgovorio, pa su gosti malo živnuli. Ali trojkaška kanonada domaćina je nastavljena, pa su novi poenteri bili Todorović i Sanadze. Njihovim koševima Borac je poravnao rezultat (39:39). Od tog momenta ponovo je nastupio egal. Istina, posle dužeg perioda Borac je poveo (47:44), ali je Krka držala priključak. Neizvesno je ostalo do konca trećeg dela igre. Ali ovog puta Borac je mogao da bude srećniji, jer je uspeo da se vrati u meč.

Dobru igru sa kraja treće Krka je nastavila početkom četvrte deonice, pa je uspela da vrati prednost na svoju stranu semafora. Što se tiče Borca, on je ponovo upao u poentersku krizu, pa je zaređao nekoliko neučinkovitih napada. Ali kada je bilo teško, ponovo su na delu bili Marinković i Hejl. Oni su kombinovano vezali devet poena, pa je Borac ponovo poveo (62:59). Krka nije imala rešenje za raspucani Borac, pa je ponovo zatražila minut za savetovanje. To nije puno pomoglo gostima, jer je domaćin nastavio da igra dobru košarku. Međutim, kako Borac nikako nije uspevao da se značajnije odlepi, utakmica je ušla u neizvesnu završnicu.

Na minut pre kraja susreta Miha Lapornik je pogodio za tri, pa je Krka prišla na svega koš zaostatka (70:68). Već u sledećem napadu Pecarski je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, pa su gosti imali napad za izjednačenje. Ali nisu isti iskoristili, pa je Lopez dobio priliku da donese nove poene svom timu, pa je domaćin pobegao na plus šest (74:68). Naravno, Krka je tajm autom pokušala da osmisli napad kojim će malo smanjiti deficit. Borac je uspeo da se odbrani prilično lako, pa su Hejl i Pecarski dobili priliku da stave tačku na pitanje pobednika. Oni su to i učinili, pa je Borac posle puno peripetija uspeo da slavi.

Borac: I. Đoković, Ćurčić, Hejl 23, Sanadze 9, R. Đoković 2, Lopez 8, Tomašević 2, Pecarski 15, Marinković 11, Novaković 2, Todorović 5, Čarapić.

Krka: Stergar 7, Stipčević 4, Špan, Stavrov 5, Medved, Kosi 4, Škedelj, L. Lapornik 3, M. Lapornik 13, Macura 13, Tomas 19.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography