U okviru 18. kola AdmiralBet ABA lige sastali su se domaći Borac i gostujući Zadar. Mnogo pre početka utakmice tribine dvorane kraj Morave bile su dobrano popunjene, što je nagovestilo zanimljivu i neizvesnu košarkašku predstavu. Tako je i bilo! Tokom čitavog susreta vođena je silna borba, a ista se na kraju isplatila taboru Marka Marinovića, koji je nakon produžetka slavio rezultatom 79:73 (15:15; 23:17; 10:15; 17:18; 14:8). Ovim trijumfom Čačani su se malo odlepili od Zadrana, pa nakon ovog kola imaju pobedu više u odnosu na jednog od najvećih konkurenata.

Nošen hukom sa tribina, Borac je vrlo borbeno ušao u utakmicu. Odbrana je bila na visini zadatka, ali je falila ideja u ofanzivi, tako da domaćin nije iskoristio nekoliko uvodnih napadu. A Zadar se brzo probudio, pa je sa par dobrih rešenja došao do 6:0. Tek je Todorović, nakon gotovo tri minuta, uspeo da smesti loptu u obruč. Zatim je isto učinio Lešić, pa Hejl, tako da je situacija bila drastično bolja za domaćina, koji je poveo (7:6). Naravno, Zadar nije klonuo duhom, već je preko Kartera prekinuo nalet rivala. Od tog momenta utakmica je ušla u nešto lošiji period, koji nije obilovao koševima. Sušu je zaustavio Drežnjak, čijom je trojkom Zadar stekao plus osam (7:15). Razume se, Marinović je odmah zatražio tajm aut. Reakcija je stigla od Tomaševića, koji je pogodio uz faul. Zatim je uspešan bio Pecarski, pa se Borac vratio u igru tako što je poravnao skor (15:15).

Nakon nekoliko grešaka na obe strane, drugi deo je otpočeo košem Tomaševića. Uzvratio mu je Marčinković, tako da je na snazi i dalje vladalo egal stanje. Niko nije uspevao da se nametne, već se i u narednom periodu igralo koš za koš. Doduše, dobra stvar po Borac bio je povratak Novakovića, koji je odsustvovao zbog povrede ruke. Njegova trojka, kao i pet vezanih poena Radovana Đokovića, odveli su domaćina na plus četiri (27:23), pa je trener Anzulović bio na potezu. Brzo je Zadar uzvratio, pa je čak i poveo. Tako da su se stvari vratile u pređašnje stanje. Istina, i publika je malo utihnula, pa Borac nije imao tako bučnu podršku. Ipak, uz dosta truda, domaćin je napravio nekoliko učinkovitih poteza u napadu, pa je na veliki odmor otišao sa suficitom od šest poena (38:32). Naravno, ponovo je Radovan Đoković bio na visini zadatka, jer je pogodio za tri uz zvuk sirene.

Nakon povratka iz svlačionica na parketu je zavladala prava košgeterska suša. Samo sporadično igrači su dolazili do poena. Ipak, nešto uspešniji bio je Zadar, koji je značajno smanjio zaostatak. Štaviše, posle trojke Tompsona gosti su čak i poveli (39:41). Odmah je stigla reakcija od klupe Borca u vidu tajm auta. Muk na tribinama dobro je pokazivao stanje na parketu. Svega dva poena za pet minuta odlično pokazuju u kakvoj se situaciji domaćin nalazio. Ali Zadar to nije ometalo, pa je nastavio da igra svoju igru. Čak je došao do plus sedam (40:47). Tek je Todorović zaustavio prazne minute pogotkom za dva. Odmah je odgovorila i publika, koja je pojačala intezitet navijanja. Na krilima podrške Tomašević je ubacio trojku, a Marinković dvojku, pa je prednost Zadra anulirana. Na pomolu je bila zanimljiva poslednja deonica.

Sa nekoliko dobrih poteza Borac je otvorio odsudni deo meča. Iako je imao inicijativu i prednost, Zadar nije želeo da se preda, već je sve vreme disao za vratom rivalu. Kada je Tomašević namestio ruku i pogodio dve vezane trojke, Borac je pobegao na plus sedam (56:49), što je bio krupan kapital, ako se ima u vidu kako se odvijao duel. Međutim, na odgovor nije trebalo dugo čekati. Uspeo je Zadar volšebno da veže devet poena i ponovo povede (56:58). Ponovo je hrabrost skupio Radovan Đoković, čija je trojka zaustavila navalu Zadrana. Od tog momenta ponovo je nastupila rezultatska klackalica.

U poslednja dva minuta Borac je upao sa poenom prednosti (61:60), pa je na pomolu bila drama. Posle par promašaja na obe strane, prvi je poentirao Zadar preko Junakovića. Do kraja je bilo još minut igre. Sledeći napad Borac nije iskoristio, pa se gostima ukazala lepa šansa da još više povedu. Istu je iskoristio Karter, koji je sa linije slobodnih bacanja doneo plus tri (61:64). Na potezu je bio Marinović. Pozvao je svoje pulene, kako bi im dao dodatne instrukcije. Odgovornost je preuzeo Hejl, koji je posle sjajnog ulaza spustio loptu na dno mrežice. Pošto je Zadar krenuo u napad, domaćin ga je odmah presekao faulom. Mavra je bio polovično uspešan, pa je Borac imao šansu da izbori produžetak ili čak da pobedi. Prirodno, odlučio se da faulira Hejla, koji je oba puta bio precizan. Zadar nije uspeo da pogodi za pet sekundi, pa je meč otišao u produžetak.

Trojkom Ilije Đokovića otvoreno je dodatno vreme za igru. Odmah je uzvratio Junaković, tako da se drama nastavila. Na potezu je bio Borac. Prvo je poentirao Todorović, pa ponovo Ilija Đoković, pa je domaćin došao do vrednih plus pet (72:67). Zadar je zatražio tajm aut, ali isti nije urodio plodom, jer je Borac koševima Radovana Đokovića i Hejla pobegao na dvocifrenu prednost (79:68). Vremena je bilo sve manje, tako da je Borac bez mnogo peripetija priveo meč kraju i upisao dragocenu pobedu u jadranskoj ligi.

Borac: I. Đoković 5, Ćurčić, Hejl 11, Sanadze, R. Đoković 18, Lopez, Tomašević 14, Pecarski 5, Lešić 3, Marinković 8, Novaković 3, Todorović 10.

Zadar: Karter 14, Marčinković 7, Paponja, Jordano 8, Brala, Bursać 4, Junaković 14, Drežnjak 6, Mavra 3, Tompson 17.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography