U odloženom meču 15. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca su se uputili u Ljubljanu, gde su u areni ,,Stožice“ dočekani od strane domaće Cedevita Olimpije. Iako znatno oslabljen, čačanski tim je pružio dostojan otpor. Ipak, ekipa iz Slovenije je opravdala ulogu favorita, pa je na koncu susreta, u veoma neizvesnoj završnici, slavila rezultatom 83:80 (30:24, 19:13; 20:23; 14:20).

Utakmica je započela sa nekoliko promašaja na obe strane. Ali lošu seriju prekinuli su trojkama, Murić sa jedne, a Sanadze sa druge strane. Nakon tih poteza Cedevita Olimpija je uspela da veže nekoliko dobrih napada, pa je stekla kapital od devet poena (12:3). Kestenje iz vatre morao je da vadi Sanadze, koji je vezao osam poena, pa je na svojim plećima nosio neraspoloženi tim. Ali Borac nije imao rešenje u odbrani za rivala, naročito Omića, pa je ponovo zaostajao devet poena (20:11). To je bio alarm za Marinovića da zatraži prvi tajm aut. Reakcija je stigla do Pecarskog, koji je poentirao i tako postao tek drugi igrač Borca koji se upisao u listu strelaca. Zatim je Sanadze nastavio da rešeta koš rivala, a kada mu se priključio i Todorović, Čačani su prišli na svega dva poena zaostatka (23:21). Na redu je bio Golemac da pozove igrače na klupu. Uzvratio je Ferel sa dve trojke. Ali da domaćin ne završi prvi deo sa puno poena razlike postarao se Hejl, koji je na samom kraju deonice pogodio svoju prvu trojku.

Poenima Todorovića započeo je drugi kvartal. Njegovim poenima Borac se još više približio protivniku (30:26). U nastavku susreta zavladao je rezultatski egal. Istina, domaćin je vodio, ali razlika nije iznosila puno poena, najviše šest. Doduše, valja primetiti da je baš malo poena postignuto na obe strane, naročito ako se ima u vidu da je prva četvrtina bila veoma efikasna. Ipak, u drugom delu četvrtine Cedevita Olimpija je vezala nekoliko učinkovitih napada, pa je došla do prve dvocifrene prednosti (43:32). Borac je pokušao da nešto promeni, ali je domaći tim otišao na veliki odmor sa finim kapitalom od 12 poena (49:37).

Pošto su se timovi vratili na parket, Borac je munjevito vezao pet poena, tek da pokaže rivalu da ne namerava da se preda. Ali ni domaćin nije posustajao, tako da je čuvao prednost od dve cifre. Štaviše, nakon poena Blažiča došao je tim iz Ljubljane do najvećih +16 (60:44). U nastavku meča Borac je ulagao silan napor kako bi se rezultatski vratio susret. Međutim, najviše što je mogao bilo je da priđe na minus devet (69:60). Ali to je obećavalo da u poslednjih 10 minuta Borac može do nekog iznenađenja.

Odsudni deo igre Borac je zaigrao na sve ili ništa. Drugog izbora nije ni imao, jer je zaostajao značajan broj poena. A nije krenulo kako se gostujući sastav nadao. Cedevita Olimpija je uspevala da čuva prednost, što nije slutilo na dobro. Međutim, nakon četiri minuta vrebanja, Borac je trojkom Hejla došao do minus šest (73:67), pa se ponadao da može do preokreta. Ali je domaćin odgovorio preko Radovanovića, pa je brzo vratio vođstvo od dve cifre. Naravno, Borac se nije dao, već je nastavio da diše za vratom domaćinu.

Kada je Radovan Đoković pogodio za tri, došao je Borac na minus tri (81:78). Sve se zakuvalo u Stožicama, pa je Golemac ponovo morao da zove tajm aut. Gosti su do kraja utakmice imali 16 sekundi da probaju da izbore produžetak. Cedevita Olimpija je, naravno, pravila faul, pa je poslala Radovana Đokovića na liniju za slobodna bacanja. On je oba puta bio uspešan, pa je brzo nakon toga pravio faul. Odgovornost je bila na Blažiču da bude uspešan, a on je bio na visini zadatka. Ali kada je Borac pokušao da odvede meč u produžetak, Ferel je izblokirao Sanadzea, tako da je propao san da meč ode u dodatno vreme…

Cedevita Olimpija: Pulen 9, Ferel 17, Edžim 3, Duščak, Murić 13, Ogst 8, Blažič 20, Daneu, Ščuka 2, Omić 7, Radovanović 4, Habot.

Borac: I. Đoković, Đ. V. Ćurčić, Hejl 18, Sanadze 20, R. Đoković 5, Đ. M. Ćurčić, Pecarski 15, Marinković 8, Novaković 8, Todorović 5, Čarapić 1.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer