U sastavu 13. kola Roda juniorske lige Srbije bio je i meč između Borca Mozzart i Radničkog 1950. Reč je o susretu timova iz gornjeg, odnosno iz sredine tabele juniorskog takmičenja. Kada je zvuk sirene proglasio završetak utakmice, pobedu je, u skladu sa očekivanjima, zabeležio tabor Miloša Pejanovića, koji je slavio rezultatom 83:66 (30:10; 14:21; 21:9; 18:26).

Domaćin je bolje ušao u meč, pa je tako brzo došao do serije 5:0, čime je nagovestio intenciju u vezi utakmice. Nije prošlo dugo, a Radnički je uspeo da uhvati priključak za Čačanima, pa je u narednih nekoliko minuta igrana prilično ravnopravna košarka. Jeste Borac vodio, ali ne sa puno poena. Međutim, u završnom periodu prvog kvartala domaći igrači su značajno pojačali tempo svoje igre, pa su nizom učinkovitih napada došli do itekako zavidnog kapitala (30:10). Bila je to očita demonstracija sile mladih Čačana.

Početak druge četvrtine protekao je u nešto većoj angažovanosti gostiju. Doduše, oni su morali da zaigraju daleko bolje, kako bi promenili svoje loše stanje na semaforu. Na ruku im je išla košgeterska suša Borca, koji je za 10 minuta ubacio samo 14 poena, većinu u završnici. Donekle je Radnički to iskoristio, jer je u jednom momentu značajno smanjio deficit (38:29). Ali je Borac imao dovoljno prisebnosti u odbrani da spreči potpuni povratak rivala u susret.

Poučen iskustvom iz druge četvrtine, Borac je treći kvartal započeo sa dobrom dozom energije. Iz toga su došla pametna rešenja u napadu, tako da su Čačani na svom kontu ponovo imali lepu cifru od 20 poena (51:31). Radnički je, naravno, pokušao da spreči rivala da već u trećoj četvrtini reši pitanke pobednika. Borio se, uradio je nekoliko korisnih stvari u ofanzivi, ali to je bilo sve. Borac je nastavio da kontroliše susret, tako da nije bilo previše prostora za neku promenu. Štaviše, domaćin je dodatno povećao svoj kapital, a najviše što je dosegao bilo je +28 (65:37).

Odlučujući deo utakmice bio je period koji se može smatrati pukom formalnošću. Borac je sjajnom igrom u trećoj četvrtini rešio pitanje pobednika, pa je značaj četvrte deonice bio samo u tome da se ispoštuje formalnost i sazna finalni rezultat.

Najbolji pojedinac u redovima pobednika bio je Milošević sa 17 poena. Dvocifreni učinak imao je još samo Bugarčić, koji je ubacio 13 poena. U redovima gostiju istakli su se Radojević sa 22, odnosno Petković sa 21 poenom.

U narednom kolu juniori Borca Mozzart će gostovati Spartaku Office Shoes. Duel u Subotici je planiran za sledeći vikend.

Borac Mozzart: Bojović 4, Vasilijević 9, Bugarčić 13, Milošević 17, Veljović 6, Nikolić 6, Radović 2, Ćurčić 9, Munitlak 6, Vujičić, Erić 5, Stojić 6.

Radnički 1950: Živanović, Vasiljević, Stanišić 6, Krasić 5, Arsenijević 1, Petković 21, Valčić, Radojević 22, Panišić 10, Cvetković, Velojić 1.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography