U 12. rundi Roda juniorske lige Srbije sastali su se užička Sloboda i čačanski Borac. Bio je to meč visoko kotiranih ekipa juniorske lige. Samo taj podatak nagovestio je veliku košarkašku borbu. Bez obzira silan izazov, Borac nije dopustio da ga rival iznenadi. Izabranici Miloša Pejanovića bili su na visini zadatka, pa su se iz Užica vratili sa novom, 10. pobedom u ligi. Na koncu susreta rezultat je glasio 52:69 (13:21; 15:19; 9:14; 15:15).

Furiozno je Borac započeo meč u gradu na Đetinji. Igali su mladi Čačani veoma brzo i lepo za oko, pa su već nakon četiri minuta igre stekli kapital od devet poena. Da stvar bude bolja po goste, uspeli su da svedu rivala na svega jedan poen (1:10). To je bio signal za klupu Slobode da zatraži tajm aut. Međutim, taj potez nije doneo mnogo dobrobiti. Već u narednom napadu Ćurčić je pogodio za tri, pa je Borac po prvi put imao dvocifreno vođstvo. Istina, u drugom delu deonice domaćin se probudio, pa je uspeo da značajno smanji rastojanje u odnosu na Borac. Ali gosti su ipak kontrolisali susret, bez obzira na mali pad u igri krajem četvrtine.

Sjajnim prodorom Miloševića otpočeo je drugi deo utakmice. Ujedno, njegovim košem Borac je došao do maksimalnog vođstva (13:25). Na to se nadovezala i dobra odbrana, pa je gostujući sastav ponovo diktirao tempo. Naravno, trener Slobode opet je posegao za tajm autom. Domaćin se nakon toga malo trgao, pa je vezao par dobrih napada. Štaviše, vezao je osam poena i prišao na svega minus četiri (21:25). Reagovao je Ćurčić, koji je stavio tačku na seriju domaćina. Sledio ga je Nikolić, pa se situacija nešto popravila. Uprkos silnim nastojanjima Slobode da se potpuno približi, Borac je do velikog odmora junački odoleo, pa je na isti otišao sa kapitalom od 12 poena (28:40).

Po povratku na parket vladala je košgeterska suša gotovo tri minuta. Tačku na negativan period stavio je domaćin. Ubrzo je to učinio i Borac, pa su se stvari vratili na početnu tačku, barem što se tiče rastojanja na semaforu. Štaviše, Borac je u drugoj polovini trećeg dela igre došao do maksimalnih +17 (34:51). Bilo je evidentno da četa Miloša Pejanovića lomi protivnika i da je sve bliža i bliža pobedi, iako je bilo još puno do kraja susreta.

Poslednji deo utakmice Sloboda je zaigrala na sve ili ništa. Doduše, drugu soluciju nije ni imala, jer je zaostajala velikih 17 poena za Borcem. Međutim, kako je vreme prolazilo, a domaćin nije uspeo da napravi neki značajniji pomak, želja da sustigne rivala bila je sve nerealnija. Treba priznati da Borac nije briljirao u završnom delu meča, ali je igrao dovoljno dobro da drži protivnika na dvocifrenom rastojanju. Čak je u jednom trenutku došao do najvećih +24 (39:63). Ako je postojao i tračak nade za domaćina, u tom momentu je nestao. Do kraja okršaja Borac je igrao taman toliko da drži Slobodu na velikom rastojanju, tako da je meč završio u velikom stilu. Sve u svemu, Čačani su još jednom pokazali kakav kvalitet i potencijal poseduju, što svedoči i stanje na tabeli – u 10 odigranih utakmica ostvarili su isti broj pobeda!

U narednom, 13. kolu, Borac će na parketu dvorane kraj Morave ugostiti novosadski Star. Taj meč je na programu narednog vikenda.

Sloboda: Andrić 2, Đurić 4, Dulović 3, Vesović, Matić 11, Milovanović, Tešić, Vukajlović, Šašaroga 2, Nikolić 4, Milošević 24, Mitrović.

Borac: Popović 11, Mikavica, Kaplarević, Milošević 8, Veljović, Nikolić 13, Andrić 9, Radović 2, Ćurčić 19, Radojičić 2, Pantelić, Janković 5.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography