Juniorski tim Borca nastavio je borbu za šampionsko zvanje. Nakon jučerašnje pobede u četvrtfinalu protiv Radničkog 1950 (94:75), novog protivnika čačanski sastav je imao u liku užičke Slobode. Iako je duel bio izuzetno težak i zahtevan, izabranici Miloša Pejanovića su prebrodili i ovu prepreku, pa su se posle silne borbe plasirali u finale, gde će se sutra od 15:30 sastati sa Dinamikom. Što se tiče rezultata polufinalnog duela, on je glasio 88:82 (29:21; 13:15; 21:20; 25:26).

Kao što je bilo i za očekivati, utakmica je počela prilično izjednačeno. Taman što bi Borac poveo, Sloboda bi već u narednom napadu uzvratila, tako je vladao rezultatski egal. Najviše što je jedan tim vodio bilo je plus četiri, a taj kapital glasio je na ime Borca (13:9). Ali brzo je stigao odgovor Užičana, tako da je nastavljena klackalica. Međutim, pred kraj deonice Borac je vezao nekoliko dobrih napada, pa je došao do vođstva od 10 poena (29:19). Jedino što je Sloboda uspela bilo je da malo smanji deficit.

Kvalitetnu igru sa kraja prve Borac je nastavio početkom druge deonice. Sa šest vezanih poena došao je do maksimalnih +15 (36:21). Pored učinkovitog napada i odbrana Borca je bila na visokom nivou, tako da više od tri minuta nije dozvolio Slobodi da postigne koš. Užičani nisu imali rešenje za igru rivala, pa su morali da zatraže tajm aut. Agonija Slobodne se nije zaustavila, pa je Borac nastavio da dominira. Tek polovinom deonice tim u belom je postigao koš, pa je prekinuo crni niz. Ipak, Borac nije dozvolio protivniku da se previše razmaše po terenu, pa je sigurno čuvao stečeni suficit. Tako je ostalo do odlaska na veliki odmor, na koji je čačanski tim otišao zadovoljniji.

Seriju koševa napravila je Sloboda na otvaranju drugog poluvremena. To je dovelo na svega dva poena zaostatka (42:40). Ali odgovor Borca bio je munjevit. Vezali su Čačani 10 poena, a primili svega dva, tako da su se ponovo odlepili na pristojnu dvocifrenu razliku (52:42). Međutim, Užičani nisu nameravali da odustanu, već su nastavili da ugrožavaju rivala. Trud im se vremenom isplatio, jer su prišli na samo četiri poena manje (59:55). Borac je na jedvite jade uspeo da zaustavi nalet Užičana i sa kakvim-takvim suficitom dočeka poslednji deo meča.

Odsudni deo susreta bolje je započeo tim iz grada na Moravi. Doduše, nije ni imao drugog izbora, jer je silno želeo plasman u finale. Brzo je došao do prednosti od devet poena (71:62), što je bio fin kapital, ako se sve uzme u obzir. Razme se, Sloboda nije isticala belu zastavu, već je nastavila da pruža jak otpor i da na sve načine pokušava da nešto promeni. Ali kada je polovinom deonice Borac otišao na +11 (79:68), bilo je i više nego očito da je veoma blizu pobede. Međutim, taman kada se činilo da je Borac osigurao pobedu, Sloboda je na volšeban način uspela da priđe na svega dva poena zaostatka (81:79). Ipak, kada je bilo važno, Čačani su bili prisebni, pa su uspeli da meč završe u svoju korist i tako se plasiraju u finale juniorskog završnog turnira.

Borac: Đ. V. Ćurčić 27, Mikavica, Popović 10, Milošević 4, Veljović, Nikolić 8, Andrić 13, Đ. M. Ćurčić 20, Radović, Radojičić 2, Pantelić 4, Erić.

Sloboda: Anđić 10, Đurić 8, Mitrović, Dulović 7, Vesović, Matić 10, Milovanović 7, Vukajlović, Šašaroga 5, Nikolić 14, Milošević 21, Mitrović.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography