Juniorski tabor Borca započeo je turnir U19 AdmiralBet ABA lige utakmicom protiv Mornara. U okršaju timova iz Bara i Čačka kao bolji je izašao gostujući sastav, koji je ubedljivo slavio rezultatom 47:108 (10:28; 16:28; 8:29). Pobeda protiv domaće ekipe, i to sa velikom razlikom, dobrano će uticati da poraste samopouzdanje, ali i ambicija kod izabranika Miloša Pejanovića.

Borac je furiozno započeo duel. Napravio je seriju 9:0, tako da je već u prvim minutima pokazao rivalu da je došao u Bar sa namerom da slavi. Istina, posle dva minuta košarke Mornar se probudio i postigao je prve poene na meču. Ali to nije ništa promenilo, jer je Borac nastavio da puni koš protivnika, pa je na samom kraju prve deonice čak došao do maksimalnih +18 (10:28). Sve u svemu, Čačani su u prvih 10 minuta pokazali mnogo od svog kvaliteta i potencijala.

Pošto su sudije dopustile da otpočne drugi deo igre, Borac je nastavio da radi dobar posao, koji je započeo još u prvom kvartalu. Kako je vreme odmicalo, suficit Čačana se samo povećavao, pa je pred odlazak na veliki odmor iznosio ogromnih +30 (26:56). Iako je bilo prerano donositi zaključke, bilo je jasno već nakon 20 minuta ko je bolji takmičar i ko bi trebalo da na kraju susreta upiše prvu pobedu.

Iako je u prvom poluvremenu stekao ogroman kapital, Borac je nastavio da igra vrlo ozbiljno i po povratku iz svlačionice. Nakon niza učinkovitih napada tokom trećeg dela susreta, došli su Čačani do najvećih + 40 (39:79). Naravno, domaćin se iz petnih žila trudio da nešto promeni, ali jednostavno nije imao snagu da parira silnim gostima, koji su iz minuta u minut bili bliži pobedi.

Poslednji deo utakmice bio je stvar puke formalnosti. Moćnim izdanjem Borac je na vreme stavio tačku na pitanje pobednika, tako da je četvrti kvartal samo doneo razrešenje konačnog rezultata. Kada se podvuče crta, Borac je fenomenalno, kako se samo poželeti može otvorio turnir U19 ABA lige. Takođe, ubedljivim trijumfom nad domaćinom grupe A Čačani su, sasvim sigurno, usmereli punu pažnju na sebe u Baru.

Sledeći okršaj mladi Čačani će imati već sutra u 9:00, kada će ukrstiti koplja sa dobro poznatim rivalom, ekipom Mege Mozzart. Biće to drugi duel pomenutih timova u svega nekoliko dana. Da podsetimo, u nedelju veče Borac je na parketu dvorane kraj Morave savladao Beograđane u okviru domaćeg prvenstva, a rezultat je glasio 70:61. Taj trijumf predstavlja dobru uvertiru za meč koji će biti odigran sutra u jutarnjim časovima.

Mornar-Barsko zlato: Mekić 6, Joličić, Glendža 2, Vujošević 3, Vuković 2, Spičanović 3, Lekić 3, Ulama 5, Kosović 2, Đurović, Lacmanović 10, Vukčević 11.

Borac: Ćurčić 15, Mikavica, Milošević 4, Veljović 6, Nikolić 14, Andrić 10, Stojadinović 9, Ćurčić 15, Radojičić 12, Pantelić 3, Janković 13, Popović 7.

Tekst: Nikola Minović

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović