U borbi za pehar namenjen osvajaču F8 završnog turnira Roda juniorske lige Srbije sastali su se Mega MIS i Borac Mozzart. Bio je to susret dve najbolje ekipe u državi, u to apsolutno nema sumnje. Zbog renomea ekipa, meč je bio izuzetno kvalitetan čitavih 40 minuta. Ipak, od kada je sveta i veka pobednik u finalu može da bude samo jedan tabor, a to je ovog puta bio sastav Mege MIS, koji je na koncu susreta slavio skorom 78:60 (18:17; 17:10; 24:14; 19:19). Bez obzira na poraz u finalu, juniorski tim Borca Mozzart je još jednom pokazao da se rad, trud i borba uvek isplate, tako da je nastavio niz dobrih rezultata koji traje godinama.

Što se tiče prvog kvaratala, shodno svim očekivanjima, sve je proteklo poprilično ravnopravno. Niko nije uspeo da se nametne rivalu, već je na stanju bio totalni egal. Doduše, to toliko ne čudi, ako se uzme u obzir da je ulog zaista ogroman – šampionsko zvanje. Kada je stavljena tačka na prvi deo, Mega je vodila neznatnom razlikom, svega pola koša (18:17).

Dobar deo drugog dela namenjenog za košarkaško nadmetanje nije došlo do promene odnosa snaga na parketu. I dalje su timovi igrali koš za koš, tako da je i dalje bila prilična izjednačenost snaga. Bilo je i više nego očigledno koliko je mladim igračima stalo do utakmice, tako da su se lavovski borili. Ipak, u poslednja dva minuta Mega je dodala gas, pa je uspela da veže nekoliko učinkovitih napada. To je kao rezultat imalo da je na poluvreme otišla sa plus osam (35:27). Borcu je predstojala velika borba u drugih 20 minuta.

Pošto su se timovi vratili na parket iz svlačionica, Borac je svim silama nastojao da ponovo uvede duel u potpuni egal. Sa nekoliko dobrih odbrana i napada uspeo je da malo priđe rivalu, ali i dalje nedovoljno da ga ugrozi. Mega se uskoro stabilizovala, pa je uspela da dođe i do prve dvocifrene prednosti (50:33). Trener Pejanović je bio prinuđen da pozove tajm aut kako bi razdrmao svoje pulene. Do značajnije promene nije došlo, tako da je Mega uspela da drži protivnika na distanci.

Odlučujući deo utakmice Borac je bio prinuđen da zaigra na sve ili ništa. Izbor osim tog nije imao, jer je bio u značajnom zaostatku. Ali želja je postojala kod mladih Čačana za nekom promenom, kakva god ona bila. Ipak, Mega je delovala prilično samouvereno, pa je suficit popela na kotu 23 (64:41). Borac nije klonuo duhom, već je uspeo da veže 12 poena i tako značajno smanji deficit (64:53). Čačani su pokazali zube i da ih ne treba prerano otpisivati. To je upak bio poslednji period otpora. Do kraja susreta Mega je uspela da iskontroliše okršaj, pa je na kraju došla do pobede vredne šampionskog pehara.

Mega MIS: Milenković 11, Šipčić, Gačić, Savanović 2, Đulović 16, Marković 21, Mušicki 2, Kroflić 16, Dozić, Srzentić, Sibi 7, Milosavčević 3.

Borac Mozzart: Đ. V. Ćurčić 10, Vasilijević, Bugarčić, Milošević 6, Veljović, Nikolić 17, Ivković, Radović 3, Munitlak 5, Popović 9, Erić 3, Stojić 7.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography