Ekipa Marka Marinovića opravdala je ulogu favorita, jer je gostujući na Cetinju, a u okviru 12. kola ABA 2 lige, savladala domaći Lovćen 1947 Bemax rezultatom 84:96 (28:21; 17:24; 19:24; 20:27). Bila je to druga pobeda Čačana nad neugodnim crnogorskim timom u tekućoj sezoni.

Shodno očekivanjima mnogih, domaći su bolje otvorili susret. Zahvaljujući tome, polovinom deonice stekli su suficit od devet poena (16:7), što je Crnogorcima ulivalo sigurnost. Ali igrači Borca su u nastavku četvrtine odgovorili na sličan način, vezavši pet poena. Ipak, Lovćen je uspeo da do isteka prvog kvartala sačuva prednost, koja je iznosila solidnih sedam koševa (28:21), što je ulivalo dobru dozu sigurnosti.

Drugi deo meča Borac je zaigrao nešto bolje, što je kao rezultat imalo šest poena u kontinuitetu, pa je gostujući sastav prišao Lovćenu na svega koš manje (29:27). Međutim, uprkos silnom trudu Čačani nikako nisu uspevali da načine korak više, pa da prestignu domaćina. Ipak, uz dosta truda, timu iz grada na Moravi je pošlo za rukom da do velikog odmora poravna rezultat (45:45).

U skladu sa tempom prvog poluvremena, i drugo je bilo vrlo slično. Niko od rivala nije uspeo da stekne kapital koji bi mu davao sigurnost. Doduše, Borac je tas uspeo da prebaci na svoju stranu, pa je u jednom momentu imao vođstvo od sedam poena (58:65). Treba reći i to da je konstantna rezultatska klackalica jasno svedočila o žestini borbe koja je vođena u oba smera.

Početkom odsudnog dela okršaja Borac je pojačao intezitet igre, pa je po prvi put u susretu vodio prednošću od dve cifre (64:74). Činilo se da četa trenera Marinovića u tim momentima slama otpor protivnika. Ipak, euforija beše kratkog maha. Lovćen je odgovorio sa sedam vezanih pogodaka, pa je ponovo vratio rezultatsku neizvesnost. Međutim, to je bio poslednji trzaj domaće ekipe. Uprkos velikom trudu Lovćena, Borac nije dao plen koji je ugrabio. Bez obzira što su Čačani morali dobrano da oznoje opremu na Cetinju, kući su se, potpuno zasluženo, vratili sa dva važna boda.

Borac je do pobede predvodio Džouns, koji je ubacio 15 poena. Sledili su ga Gavrilović sa 14, Đoković, Čarapić i Majstorović sa po 13, a dvocifreni je bio još i Todorović sa 11 koševa.

Naredni meč Borac će igrati u dvorani kraj Morave, gde će u nedelju 22. decembra ugostiti Novi Pazar. Početak meča zakazan je za 19 časova.

Lovćen: Latković, Pavić 4, Alen 5, Mićović 4, Hadžibegović 7, Vrbica 10, Kovačević 2, Lopičić, Vučinić 1, Popović 22, Đukanović 25, Rakočević 4.

Borac: Alikadić 3, Popović, Đoković 13, Gavrilović 14, Majstorović 13, Kočović 7, Nerandžić 7, Karapandžić, Džouns 15, Todorović 11, Čarapić 13.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lovćen 1947 Bemax/Novak Abramović