Nakon višečasovne video-konferencije klubova ABA lige doneta je odluka da sezona ne bude nastavljena. Baš kao što se naslućivalo, regionalno takmičenje sledilo je odluku Evrolige, tako da je, što se tiče ove sezone, sa košarkom gotovo.

Međutim, na sastanku su donete i neke odluke koje su od vitalnog značaja za Borac. U jubilarnoj sezoni, kada klub iz grada na Moravi proslavlja 75. godinu postojanja, izboreno je učešće u ABA ligi. Nakon dugog iščekivanja, pala je odluka da Borac, kao prvoplasirana ekipa Druge ABA lige, uz drugoplasirani Split, dobije specijalnu pozivnicu za selidbu na stepenik više.

Naime, iza čete Marka Marinovića je sezona iz snova. Pre nego što je takmičarska godina prekinuta, Borac je svima u ABA 2 ligi pokazao da je ekipa bez premca. Tačnije, Čačani su na svoj konto uspeli da zabeleže skor od 20 pobeda, uz svega dva poraza. Borac je iza sebe ostavio Split i MZT, ekipe koje su upisale 13 pobeda i sedam poraza. Ukoliko se ima u vidu sve pokazano, potpuno je jasno da je Borac zaslužio da se nađe u društvu najboljih timova Balkana.

Zahvaljujući pravoj odluci rukovodstva regionalnog takmičenja, od sledeće sezone publika u dvorani kraj Morave imaće priliku da gleda velikane ex-Yu košarke. Iskreno govoreći, Čačani ništa manje nisu ni zaslužili.

Prvi čovek Borca Marko Ivanović zadovoljan je na koji je način došlo do okončanja nedoumice koja je morila mnoge prethodna dva meseca.

,,Oduševljen sam raspletom situacije. Sa nestrpljenjem smo čekali odluku ABA lige. Zahvalio bih se klubovima koji su glasali za proširenje takmičenja. Verujem da su uzeli u obzir istoriju našeg kluba i da su prepoznali kvalitet koji smo pokazali ove sezone. Mi smo bili spremni na sve, ali na kraju se sve dobro završilo. Ovo je pravedna odluka”, izjavio je Ivanović.

Direktor kluba smatra da je ovo veliki uspeh za Borac, Čačak, Srbiju.

,,Nema sumnje, ovo je veliki događaj za klub, ali i grad Čačak, pa i čitavu Srbiju. Još pre pet godina sam rekao da je Borcu mesto u jadranskoj eliti. Išli smo korak po korak, iz sezone u sezonu smo bili sve bolji i bolji, da bi na kraju ostvarili svoj san. Nadam se da će ovo naterati ljude da u još većem broju posećuju utakmice Borca. I to ne samo ljudi iz grada, već i okoline, pa zašto da ne i regiona”.

On je uputio čestitke na račun stručnog štaba i igrača.

,,Stručni štab i igrači su ove sezone pokazali koliki kvalitet poseduju. Zbog toga je plasman u ABA ligu lepa satisfakcija za sve što je urađeno. Takođe, moram da se zahvalim svima koji su ove, ali i prethodnih godina pomagali klub – gradu, gradonačelniku Milunu Todoroviću, brojnim sponzorima… Ovo je uspeh svih”, rekao je Ivanović.

U Borcu već počinju da razmišljaju u narednoj sezoni.

,,Za sada imamo određeni broj igrača pod ugovorom. Nedavno je saradnju dodatno produžio kapiten Čarapić. Namera nam je da povedemo pregovore sa postojećim igračima, ali, razume se, biće nam potrebna dodatna pojačanja. Verujem da će Borac nakon ulaska u ABA ligu biti još privlačnija sredina za mnoge košarkaše. Moramo se dodatno pojačati kako bismo bili konkurencija većini protivnika, jer želimo da postanemo stalni član jadranske elite. Naravno, sve to će zavisiti od finansijske situacije. Biće slatke, ali teške muke sastaviti dobar tim”.

Čelnik kluba iz grada na Moravi naglašava da svi jedva čekaju novu takmičarsku sezonu.

,,Nakon dva meseca bez košarke svi su se uželeli ove igre. Zbog toga se sa velikim nestrpljenjem očekuje naredna sezona. Želimo da širimo pozitivnu energiju u regionu, a košarkaški tereni su pravo mesto za to. Ne sumnjam da će u svakom duelu dvorana kraj Moravi biti puna navijača. Takođe, naš ulazak u ABA ligu biće dobar podstrek mladima da se u još većem broju bave košarkom. I to je veliki dobitak za sve nas”.

Marko Ivanović smatra da će Split i Borac dodatno povećati kvalitet takmičenja.

,,Svi dobro znaju da je Split košarkaška institucija. Reč je o trostrukom prvaku Evrope, tako da će, pored nas, dodatno povećati kvalitet ABA lige. Uputio sam čestitke rukovodstvu Splita na ovom velikom uspehu i već smo dogovorili da na leto odigramo neku utakmicu u sklopu priprema”, kazao je Ivanović, još dodavši:

,,Jedino mi je žao što Srbija sledeće sezone neće imati dva tima u Evroligi. Nema sumnje da će ovo takmičenje zbog toga biti na velikom gubitku, jer bi Partizan i Crvena zvezda na svakoj utakmici imali po 20.000 gledalaca”, završio je Ivanović.

Piše: Nikola Minović

Foto: Duško Radišić-Lejča