Nekoliko dana je prohujalo od kada je prvi tim KK Borac stavio tačku na ovu sezonu. Još pre početka takmičenja Čačani su istakli da je glavni cilj opstanak u ABA ligi. Rečeno – ispunjeno! Iako na nešto teži način, zbog primoranosti da igra baraž, Borac je ipak dokazao svima da apsolutno zaslužuje da i naredne sezone bude među najboljim ex-Yu ekipama.

Marko Marinović, strateg prvog tima, ističe da je najvažnije što je obezbeđen opstanak u regionalnoj ligi.

,,Uspeli smo da ostvarimo glavni ovosezonski cilj, odnosno opstanak u ABA ligi. Naravno, uvek može i mora bolje. Doduše, pred početak sezone smo sastavili gotovo novi tim. Takođe, nadovezale su se povrede, a zatim i korona i njene poslednice. Tako da kada se to uzme u obzir, ne smemo da se žalimo. Dva puta smo obezbedili opstanak u takmičenju, što nismo očekivali. Ali sam ponosan na igrače zbog svega što su uradili. Pokazali smo na terenu da zaslužujemo da budemo član ABA elite“, započeo je svoje izlaganje trener Borca.

Pred početak minule sezone Borac je promenio gotovo čitav tim, ali bez obzira na to, ipak se sve završilo na pravi način.

,,Ponovo ističem, bila je ovo najbolja sezona u novijoj istoriji Borca. Ostvarili smo devet pobeda u ABA ligi, najviše do sada. A da smo bili kompletni, mogli bismo i neku više. Ali ne smemo da budemo nezadovoljni, jer smo pobedili neke timove koje nismo ni sanjali da možemo“, smatra Marinović.

Iako je sve završeno, ostao je gorak ukus zbog nužnosti da Borac igra baraž za opstanak u jadranskoj ligi, iako je takmičenje završio na 11. mestu.

,,Više puta sam naglasio da ljudi iz lige moraju ozbiljno da se pozabave problemom nacionalnog ključa. Velika nepravda je učinjena nama, kao i Zlatiboru, to je barem svima jasno. Ne samo klubovima, već i celokupnoj srpskoj košarci. Ako smo na terenu pokazali da vredimo, onda bi trebalo da igramo ABA ligu. Svako je imao priliku da pokaže šta zna. Nepravda će ostati u pamćenju, a nadam se da će se u budućnosti problem rešiti“, rekao je Marinović.

Posle okončanja regionalnog, usledilo je domaće takmičenje, u kom je Borac došao do finala plej-ofa, gde je zaustavljen od Mege Mozzart.

,,Naši mladi igrači nisu imali mnogo prilike da igraju za prvi tim zbog obaveza u svojim selekcijama. Ali domaće takmičenje je bilo lepa prilika da dobiju nešto veću šansu da pokažu šta znaju. U Superligi nemamo neke velike ambicije, samo želimo da razigravamo mlade košarkaše. Tako da smo odigrali nekoliko utakmica, koje nisu bile toliko loše. Bilo je teško motivisati seniore da treniraju i pruže svoj maksimum, ali su oni profesionalci, tako da nije bilo problema“, dodao je Malina.

Borac je stavio tačku na sezonu, ali Marinović već misli o sledećoj. Naravno, sklapanje tima biće silan posao.

,,Najteža stvar za trenera je da svake godine menja ekipu. Kada bismo uspeli da zadržimo kostur ekipe, uz nekoliko pojačanja, mogli bismo sledeće sezone da se nadamo i boljim rezultatima. Ali opet se javlja problem što mi nemamo generalnog sponzora. Najviše nam pomažu grad Čačak, Predrag Pantović, Mirko Petrović, kompanija Mozzart, Quantox, ali potrebno je više da bismo funkcionisali bez problema. Mi se trudimo, među malim smo brojem klubova koji redovno isplaćuju svoja dugovanja. Moram da istaknem da smo jedini klub van Beograda koji radi pravi posao“, zastao je Marinović, a onda produžio svoju priču.

,,Igrači su otišli na zasluženi odmor, ali mi iz stručnog štaba nastavljamo da radimo. Već polako počinjemo da sklapamo tim za sledeću godinu. Problem nam pravi to što još uvek ne znamo tačno sa kolikim budžetom ćemo raspolagati. Nadam se da će se nešto promeniti u narednom preiodu. Možda sam subjektivan, ali Borac odavno nije imao ovako dobre rezultate. Ako to nije dovoljan motiv ljudima da pomognu klubu, onda ne znam šta jeste. To je najbolja moguća pozivnica za nove sponzore“, mišljenje je Marinovića.

Takođe, još je dodao.

,,Iz godine u godinu idemo napred. Nadam se da ćemo napraviti dobar tim za sledeću sezonu. Moram da priznam da u ovom trenutku nemamo igrača, osim Tomaševića, sa ugovorom većim od godinu dana. To jeste veliki problem“.

Uspesi mlađih kategorija, uz prvi tim, čine savršenu sliku o Borcu.

,,Znam da sam subjektivan, ali ne radimo dobar, već odličan posao. Mi to sve činimo da bismo stvarali mlade igrače, ali i pronosili slavu KK Borac. A naš posao je i sjajna reklama za grad Čačak. Mlađe selekcije su igrale tri finala, osvojili su tri srebrne medalje, a ubeđen sam da je bio drugačiji sistem takmičenja, da bismo osvojili barem jedno zlato. Ali i ovako ne smemo da budemo nezadovoljni. Postoje klubovi u zemlji koji imaju daleko veće budžete od nas, a nisu igrali nijedno finale, dok mi jesmo sva tri. Zbog toga moramo da budemo ponosni, jer smo sigurno najkošarkaškiji grad u Srbiji“, završio je Marko Marinović.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography