Pre nešto više od dva meseca Borac je stavio tačku na veoma uspešnu sezonu. Razlog tome jeste činjenica da, pored toga što je prvi tim redovan član ABA lige, i mlađe kategorije kluba beleže fenomenalne rezultate.

Naime, minule takmičarske godine juniori, kadeti i pioniri čačanskog kluba su uspeli da se okite srebrnim medaljama na završnim turnirima. Retko ko može da se seti da je neki klub, ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije, uspeo da učini nešto slično.

Ali sve izrečeno je prošlost, a mlađe selekcije se okreću novoj sezoni. Štaviše, sve kategorije su započele sa pripremama, a u cilju da pokušaju da ponove navedene uspehe.

Miloš Pejanović, trener juniorskog tima i osvajač srebrne medalje, a prošle sezone i zlatne sa kadetima, smatra da je prošla takmičarska godina bila odlična za klub.

,,Iza nas je jedna od najuspešnijih sezona u istoriji kluba, što se tiče mlađih kategorija. Zato moram biti prezadovoljan. Što se tiče moje selekcije, nastavili smo kontinuitet dobrih rezultata od pre dve sezone, kad smo bili kadetski šampioni, a prošle sezone je ista ekipa igrala finale u juniorskoj konkurenciji, i to kao jedna od najmlađih ekipa, što daje još više na značaju. Ostaje žal što nismo bili kompletni, jer sam siguran da bi bilo još jedno zlato“, rekao je Pejanović.

Juniorski tim Borca je na vreme krenuo sa pripremama, kako bi bio spreman za sve izazove koji ga očekuju.

,,U poslednjoj nedelji jula krenuli smo polako sa pripremama za novu sezonu. U ovom peridu najvažniji je rad na fizičkoj pripremi, i to će kao i prošle sezone raditi naš kondicioni trener Srefan Poledica, kome se neizmerno zahvaljujem što je pomogao u razvoju naše dece i koji ima jednake zasluge za rezultate kao i svi ostali u stručnom štabu i klubu. U narednom periodu ćemo se potruditi da kompletiramo tim, što u ovom trenutku nije lako, jer imamo nekoliko igrača koji su sa reprezentacijom ili će trenirati sa prvim timom. Ali to je velika satisfakcije za mene kao trenera, a prevashodno za te momke, kojima se rad, trud i kvalitet isplaćuju”, dodao je Pejanović.

Pre početka sezone, tim će morati da odigra kvalifikacije za Roda juniorsku ligu Srbije, ali svakako i nekoliko pripremnih utakmica.

,,Kada kompletiramo tim, onda ćemo sigurno odigrati i par pripremnih utakmica, da se što bolje pripremimo za kvalifikacije za juniorsku ligu. Od ove sezone će se kvalifikovsti samo jedna ekipa iz regiona direktno, a dve idu u baraž, za razliku od prošlih sezona, kada su dve ekipe imale direktan prolaz, a jedna u baraž što je, moram da napomenem, velika nepravda, jer kad pogledamo rezultate Borca i Slobode iz Užica u proteklih par sezona  videćete o čemu pričam”, smatra Pejanović.

Trener juniorske ekipe ponovo je istakao da je glavni cilj stvaranje igrača koji će biti kadri da obuku dres prvog tima Borca.

,,Kao trener uvek težim dobrom i velikom radu, jer iz toga proizilaze neki igrači koji su sad izašli u prvi plan i koji će biti spremni za neku godinu da budu okosnica seniorskog tima Borca. To su jedina očekivanja pred svaku sezonu, da se pojavi neki novi dobar igrač. A što se tiče rezultata, to je nezahvalno prognozirati, jer još uvek ne znam u kom sastavu ćemo igrati ligu. Rezultatski jedini cilj je, za početak, da se kvalufikujemo u juniorsku ligu”, kazao je Pejanović.

Ovog leta veliki broj mladih igrača Borca nastupa u dresu reprezentacije Srbije, što je, nema sumnje, zasluga svih trenera u klubu.

,,To je najveća satisfakcija za svakog trenera i sve klubu. Mislim da svakom iskrenom ljubitelju košarke u Čačku treba da bude drago zbog toga. Ali najveće zasluge pripadaju tim momcima koji su stvarno krvavo radili i odrekli se mnogih stvari u životu da bi bili tu gde jesu. Ja im iskreno čestitam na svemu i ponosan sam na njih. Mi ćemo se potruditi da i u narednim sezonama imamo igrače za reprezentaciju, ali, pre svega, da imamo košarkaše koji će biti u seniorskom timu Borca”, završio je Miloš Pejanović.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography