Po prvi put u svojoj prebogatoj istoriji KK Borac imaće priliku da igra na juniorskom turniru U19, koji organizuje ABA liga.

Naime, pošto je od ove sezone član jadranske elite, KK Borac je stekao pravo da njegov juniorski sastav učestvuje na ovom prestižnom takmičenju za igrače do 19 godina (košarkaši rođeni 2002. godine i mlađi).

Žreb je odlučio da se tim Miloša Pejanovića u četvrtfinalu sastane sa ekipom Igokee (subota, 14:00, Arena sport 3).

Strateg Borca Miloš Pejanović detaljno je pojasnio na koji način se ove godine igra turnir U19 ABA lige, koji je drugačiji nego lane.

,,Ovo je prvi put da Borac učestvuje u juniorskoj ABA ligi. Doduše, ove godine je specifična situacija, datum odigravanja takmičenja se poklapa sa juniorskim prvenstvom u Hrvatskoj, tako da neće biti predstavnika te države na takmičenju. Takođe, i sistem takmičenja se promenio. Ranije se igralo po grupama, pa je prvoplasirani tim išao dalje. Ove godine će biti turnirskog tipa. Igraju se četvrtfinala, a pobednik ide u polufinale”, rekao je Pejanović.

Juniori Borca i Igokee nisu do sada imali priliku da ogledaju košarkaško umeće.

,,Nama je zapalo da u četvrtfinalu igramo protiv Igokee, a pobednik duela će ići na boljeg iz okršaja Budućnosti i Podgorice. Što se tiče našeg prvog rivala, moram da priznam da ga puno ne poznajemo. Ali iskreno, to nam i odgovara, pa se zbog toga nismo previše ni raspitivali. Želimo da potpuno rasterećeno odigramo meč protiv Igokee, pa se zbog toga nismo opterećivali analizom protivničkog sastava”, zastao je Pejanović, a onda nastavio svoje izlaganje.

,,Moram da istaknem da je baš malo vremena ekipama na raspolaganju da se spreme za ovaj turnir. Ipak, nedavno smo imali finalni turnir domaćeg prvenstva, a u međuvremenu smo dovoljno trenirali, tako da idemo spremni”, dodao je Pejanović.

Što se tiče ambicije, ona je jasna, Borac uvek teži da pobedi!

,,Idemo na turnir sa ciljem da pobedimo Igokeu. A ako u tome uspemo, razmišljaćemo naknadno o sledećem protivniku. Takva je situacija, moramo da idemo korak po korak. Kao što sam već rekao, nismo upoznati sa kvalitetom mnogih ekipa na turniru, osim onih iz Srbije. Ali verujemo u sebe, zato idemo na trijumf”, završio je Miloš Pejanović.

Kapiten Čačana Nemanja Obućina smatra da je ABA turnir dobra prilika da tim stavi svima do znanja koliko vredi.

,,Idemo na turnir skroz opušteni, bez ikakvog pritiska. Nismo sebi postavili neki veliki cilj, osim što želimo da pružimo dobru igru i da svima pokažemo koliko vredimo. To pre svega važi za meč protiv Igokee, koja nam je rival u četvrtfinalu. Verujemo da imamo snage da pobedimo tim iz Aleksandrovca. Jedva čekamo da takmičenje počne, a ukoliko nam se ipak ukaže šansa za nešto više, mi je svakako nećemo propustiti, već ćemo je iskoristiti”, kazao je Obućina.

Mladi košarkaš ističe da je regionalni turnir nešto novo za Borac.

,,ABA juniorski turnir znači svima u timu, jer do sada nismo imali priliku da ga igramo. Ovo je novi izazov za nas, tako da je i više nego dobrodošao. Ne dobijamo često priliku da se pokažemo pred ekipama iz regiona. Naravno, ostaje nada da ćemo uspeti da se pred protivnicima predstavimo na najbolji mogući način”, zaključio je Nemanja Obućina.

Pored pomenutih sastava, na turniru će se takmičiti Crvena zvezda mts, koja će se u prvom četvrtfinalnom duelu ukrstiti sa Slobodom iz Užica (9:00, Arena sport 3). Takođe, okršaj će imati Budućnost Voli i Podgorica (11:30, Arena sport 3), kao i Mega Sokerbet i Partizan NIS (16:30, Arena sport 3).

Piše: Nikola Minović

Foto: Lejča photography