Dve nedelje su prohujale od kada je prvi tim Borca započeo sa pripremama. Za to vreme odrađen je lavovski posao, a u klub je stiglo i nekoliko pojačanja, poput Marka Pecarskog, Hantera Hejla i Bojana Tomaševića.

Sve što je do sada uradila ekipa iz Čačka će imati priliku da proveri već u subotu, kada će u Železniku odmeriti snagu sa FMP-om (18:30). To će biti prva u nizu kontrolnih utakmica koje će Borac ovog leta odigrati što kod kuće, što na strani, a sve u cilju da se što bolje pripremi za sezonu koja se neumitno bliži.

O svemu pomenutom, ali o još nekim važnim stvarima vezanim za seniorski crveno-beli sastav porazgovarali smo sa Miroslavom Milićem, dugogodišnjim članom stručnog štaba prvog tima Borca.

Tačno dve sedmice su prošle od kada je trener Marko Marinović okupio roster koji mu je bio na raspolaganju.

,,Pripreme smo krenuli nešto ranije u odnosu na druge abaligaške ekipe. Na početku priprema bilo nam je na raspolaganju nekoliko igrača, a pride su sa nama trenirali još neki košarkaši iz Čačka. U međuvremenu smo poprilično kompletirali tim. Pored novih igrača u tim su stigli Duda Sanadze i Lautaro Lopez. U principu, polako kompletiramo ekipu“, započeo je izlaganje Miroslav Milić.

Novajlije se polako uklapaju u sistem rada, a taj posao je već dobrano odmakao.

,,Hanter Hejl, Amerikanac koji je prošle sezone igrao na Novom Zelandu je izuzetno kvalitetan igrač. Mislim da će mnogo značiti naredne sezone. Prošle godine je bio najbolji strelac novozelandske lige. Reč je o veoma školovanom igraču, koji ima dosta uspeha u koledž košarci“, rekao je Milić.

Ali Borac ne namerava da stane sa dovođenjem pojačanja.

,,Na tržištu u ovom momentu nema previše kvalitetnih igrača na poziciji pet. A mi konkretno tražimo košarkaša koji pokriva poziciju centra i ima kvalitet da bude u prvoj petorci. Za sada imamo tri visoka igrača, a sa četvrtim bi mogli da krenemo da igramo utakmice. Nadam se da ćemo uskoro pronaći najbolje rešenje za klub”, dodao je Milić.

Pored iskusnih i proverenih igrača, u prvom timu Borca je i pet košarkaša iz juniorske selekcije.

,,Igrači koji su pred prošlogodišnju Superligu bili priključeni prvom timu sa nama su i na ovim pripremama. Reč je o Ćurčićima, Jankoviću, Nikoliću i Andriću. Međutim, mlađi Ćurčić i Nikolić su povređeni, a biće van parketa barem još mesec dana, tako da oni nisu u trenažnom procesu. Svi oni su u konkurenciji za prvi tim, a nadam se da će neko od njih dobiti šansu. Takođe, ovog leta smo pojačali mlađe kategorije sa još nekim igračima, pa se nadam da će i oni moći da dobiju priliku“, mišljenje je Marinovićevog pomoćnika.

U subotu 21. avgusta Borac će odigrati prvi pripremni meč, a protivnik će biti stari znanac, ekipa FMP-a. Nedugo zatim sledi duel sa Studentskim centrom (25. avgust).

,,Prvu utakmicu ćemo odigrati na strani protiv FMP-a. Biće to ozbiljna provera. FMP je krenuo u slično vreme kad i mi sa pripremama. Najbitnije je da se krene sa utakmicama i da se proba sa nekim kombinacijama. Igrači, a takođe i mi treneri, više volimo kada krenu dueli, jer tad imamo jasniju sliku. Neće proći dugo, a imaćemo proveru i protiv Studentskog centra u Čačku. Željno iščekujemo sve mečeve“, smatra Milić.

Mnoge ekipe se dobrano pojačavaju pred početak nove sezone, što nije promaklo Milićevom oku.

,,Kao godinama unazad, najbogatiji klubovi su najaktivniji u pronalaženju novih pojačanja. Ovog leta Partizan je uradio najveći posao, kao i Crvena zvezda, koja nije ništa slabija nego pre. Za njima slede Budućnost, Cedevita Olimpija, Mornar. Sve su to ekipe koje će se boriti za vrh tabele. Ostali timovi će se boriti za sredinu tabele, ili pak opstanak. A tu negde ćemo i mi tražiti svoju šansu. Biće sigurno zanimljiva sezona“, kazao je Milić.

Nema sumnje, pred Čačanima je jasan cilj – opstanak u jadranskom takmičenju.

,,Mi smo realni u procenama. Svesni smo da ne možemo da se borimo za sam vrh. To bi bilo nerealno čak i da se izgovori. Ali svakako da ćemo probati da svim ekipama budemo dobri konkurenti. Prošle sezone na nekoliko utakmica nam je falilo malo da pobedimo. Nadam se da će naredne sezone publika doprineti većem broju trijumfa. Bilo je evidentno da nam fali energija koju nam daju naši navijači. Ne mogu da prognoziram koje bismo mesto mogli da zauzmemo, ali se nadam da ćemo napravti pomak u odnosu na prošlu sezonu. To nam je glavni cilj“, završio je Miroslav Milić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Novak Abramović/KK Lovćen 1947