,,Mozzart humanitarni turnir“ započeo je utakmicom domaćeg Borca Mozzart i užičke Slobode. Kao što je obelodanjeno još prošle sedmice, pet klubova (Borac Mozzart, Čačak 94 Quantox, Partizan NIS, Sloga, Sloboda) je uzelo učešće na plemenitoj manifestaciji, koja za cilj ima prikupljane novčanih sredstava za lečenje Vojki Jevtović.

Pre nego što su sudije dopustile da meč počne, priređeno je jedno interesantno takmičenje. Naime, treneri obe ekipe, Đorđe Mićić i Velimir Gašić, uputili su šuteve na koš, a njihove pogotke će kompanije Mozzart i Quantox novčano nagraditi sa 10.000, odnosno 5.000 dinara. Takođe, pomenuti sponzori su doneli odliku da za svaki koš postignut na meču izdvoje 1.000, odnosno 500 dinara, a sve u svrhu pomoći Čačanki Vojki Jevtović. Pored svega, na poluvremenu su dobrovoljci iz publike šutirali van linije 6,75 i sa polovine terena, a njihovi koševi su isto nagrađeni od strane navedenih kompanija.

Iako rezultat nije bio u prvom planu, valja pomenuti da je domaćin opravdao zvanje favorita, jer je nakon 40 minuta košarke savladao Slobodu, a rezultat je glasio 83:69 (19:13; 19:23; 21:21; 24:12).

Utakmica je krenula u dobrom smeru po Borac, jer je brzom serijom 4:0 došao do lepe prednosti. Nije prošlo dugo, a Sloboda je uspela da odgovori na isti način. Ali domaćin je imao raspoloženog Čarapića, koji je poenterski predvodio svoj tim. U nastavku su mu se prikuljučili Radonjić i Todorović, pa su Čačani otišli na plus devet (13:4). Sloboda je na momente uspevala da uradi nešto konkretno u fazi napada, ali to nije bilo dovoljno. Štaviše, Borac je poenima Tomaševića stekao i prvo dvocifreno vođstvo (19:8). Ipak, do kraja prvog kvartala gosti su malo smanjili deficit.

Baš kao na početku prvog, tako i na startu drugog dela meča Borac je bio tim sa boljom inicijativom. Sve vreme je vodio, iako nikako nije mogao da vrati prednost od dve cifre. Ali posle pet minuta pokušaja, došao je i do toga. Sa tri dobra napada domaćin je došao do plus 12 (30:18), što je bio najveće vođstvo do tog momenta. Sloboda nije klonula duhom, već je nastavila da se bori. To je bilo sasvim dovoljno, pa je do odlaska na veliki odmor gostujući sastav prišao na samo koš zaostatka (38:36).

Dobru igru sa kraja druge Sloboda je nastavila početkom treće deonice, pa je čak došla i do prve prednosti (38:40). Tek je Glišić uspeo da stavi tačku na seriju rivala. Od tog momenta Borac se probudio, pa je zaigrao kudikamo bolje. Čak je trojkama Novakovića uspeo da vrati manju zalihu poena. Ali ista nije puno značila, jer je Sloboda preko raspoloženog Ćubića držala priključak, pa je čak i povela (51:52). Borac je na jedvite jade vratio prednost na svoj konto pri isteku pola sata igre.

Poenima Ilića i Ćubića na otvaranju odsudnog dela igre Sloboda je ponov došla do vođstva (59:61). Iako je do tog momenta utakmica bila prilično ravnopravna, tek tad se nije moglo nagovestiti ko će slaviti. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, tako da je igrana egal utakmica. Ali kada je duel ušao u poslednjih pet minuta, Hejl je povukao ekipu, pa je sa nekoliko učinkovitih napada doneo svom timu plus 13 (78:65). Kako se na kraju ispostavilo, upravo je taj deo utakmice bio presudan. Bez obzira što se mučio dobar deo susreta, Borac je na kraju opravdao ulogu favorita, pa mirne glave može da sačeka utakmicu u utorak protiv Partizana.

Borac Mozzart: Đ. V. Ćurčić, Hejl 21, Đoković 1, Nikolić, Đ. M. Ćurčić 2, Tomašević 17, Glišić 5, Novaković 9, Topolović 9, Radonjić 6, Todorović 5, Čarapić 6.

Sloboda: Bogićević 2, Ćirković 7, Ćubić 21, Nekić, Jovanović, Aksentijević 3, Božić 8, Ilić 17, Matić 1, Vukajlović, Miladinović 8, Matović 2.

Tekst i foto: Nikola Minović