Puleni Ivana Đajića uspeli su da naprave novi podvig na U15 završnom turniru. U prvom polufinalnom duelu, u kom se sastao sa užičkom Slobodom, Borac je ponovo bio na visini zadatka, pa je posle 40 minuta silne borbe uspeo da ostvari trijumf, a rezultat je glasio 61:68 (14:15; 10:16; 19:20; 18:17). U finalu, sutra od 14:30, mladi Čačani će ukrstiti koplja sa pobednikom drugog polufinalnog duela Crvena zvezda mts – Banjica Mega.

U skladu sa očekivanjima, meč je započeo odmeravanjem snaga između mlađanih igrača oba tima. Ali nakon nekoliko minuta egal stanja, Sloboda je prva preuzela inicijativu, pa je sa dva dobra napada došla do prednosti od četiri poena (7:3). To nije demoralisalo Borac, koji je uzvratio na pravi način, pa je odmah uhvatio priključak za rivalom. Užičani su, uprkos svemu, nastavili u nešto boljem ritmu, pa su pred kraj deonice došli i do najvećih plus pet (13:8). Borac je, na mišiće, do kraja prvog dela igre uspeo da prevede rezultat u svoju korist (14:15), što nije bio tako mali podvig.

Baš kao prvu, tako je i drugu deonicu malo bolje započeo tim iz Užica. Imao je prednost u svojim rukama dobrih šest minuta, tako da je Borac bio primoran da sve vreme juri rivala. Doduše, zaostatak Čačana nije bio veliki, ali je ipak opterećivao. Tek je Dragićević, nakon niza pokušaja, uspeo da poravna rezultat. Nakon njega je bio uspešan i Stojić, pa je Borac ponovo vodio (22:24). To je bio alarm za klupu Slobode da zatraži tajm aut. Taj potez nije mnogo promenio odnos snaga, jer su Čačani do dolaska na veliki odmor uspeli da odbiju nalete Užičana i da u svlačionicu ponesu solidan kapital od sedam poena (24:31), tako da su mirne glave mogli da sačekaju nastavak susreta.

Koševima Dragićevića i Stojića otpočelo je drugo poluvreme. Ujedno, Borac je tako dosegao do najvećih +15 i prve dvocifrene prednosti (24:39). Bilo je očito da su Čačani ušli silno motivisani u drugo poluvreme, željni da na vreme reše pitanje pobednika. Čekao se odgovor Slobode, koja zaista dugo nije uspela da pogodi. Istina, uspeli su Užičani da prekinu crni niz i da malo smanje deficit, ali ništa više od toga. Borac je nastavio da diktira tempo igre i da iz napada u napad rešeta koš protivnika, tako da je nakon pola sata košarke bio vrlo blizu novog trijumfa.

Odsudni deo krenuo je poenima fenomenalnog Stojića, koji je sigurnim korakom vodio svoju ekipu ka finalu. Razume se, Sloboda nije imala nameru da se preda, već je ulagala poslednje atome snage kako bi nešto promenila. I uspevali su Užičani na trenutke da spuste zaostatak na jednu cifru, ali to ipak nije bilo dovoljno da se ugrozi čačanski tim, koji je znalački držao rivala na odstojanju. A kako je vreme neumitno prolazilo, Borac je bio sve bliži željenom cilju. Na kraju, to se i ostvarilo. Čačani su još jednom pokazali kakav kvalitet i potencijal poseduju, tako da su se, potpuno zasluženo, plasirali u finale završnog turnira.

Ubedljivo najbolji pojedinac u redovima Borca bio je Stojić, koji je sa 27 poena vodio tim do pobede. Sa dvocifrenim učinkom bili su još Perišić, koji je postigao 12, kao i Dragićević, koji je dodao 11 poena.

Sloboda: Vučković, Obućina, Anđić 5, Grujičić 5, Starčević 2, Savičić, Jovanović 15, Karapetrović, Savić 6, Jolić 13, Backo 15, Velanac.

Borac: Pešić 6, Simović, Dragićević 11, Perišić 12, Filipović, Radivojević, Medić 4, Miladinović, Ajdačić, Erić 6, Stojić 27, Majstorović 2.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography