U rundi broj osam AdmiralBet ABA lige, na parketu hrama košarke kraj Morave, košarkaško umeće su ogledali domaći Borac Mozzart i gostujući Mornar-Barsko zlato, dva kluba koja gaje veoma prisne odnose. Bez obzira na prijateljstvo, pobednik u utakmici može biti samo jedan, a nakon 40 minuta silne borbe pobedu je zabeležio čačanski sastav, a rezultat je glasio 90:87 (21:33; 26:18; 25:19; 18:17). Bio je to prvi pozitivan rezultat za tim Marka Marinovića, koji će, nema mesta sumnji, biti od ogromnog značaja, naročito po pitanju samopouzdanja.

Nakon dva neiskorišćena napada, domaćin je preko Čarapića došao do prvog koša. S druge strane, Mornar nije imao problema sa učinkom, tako da je brzo došao do pristojnog broja poena (2:9). Nije to bio početak kakvom se nadala domaća publika, tako da je pod hitno Borac nešto morao da menja. Polako, ali sigurno, došao je domaćin do bolje igre, pa se približio rivalu. Ali taman kada se učinilo da će doći do egala, Mornar je dodao gas, pa je krajem deonice, a posle trojke Rasela stekao +13 (16:29). Do isteka prvog kvartala Borac nije uspeo da smanji deficit.

Serijom 4:0 Borac je započeo drugi deo igre, što je bilo veoma obećavajuće. I ponovo se javila nada kod Čačana da domaćin može da ostvari preokret, ali avaj, do njega nikako nije dolazio. Dugo je Mornar imao prednost od oko 10 poena, pa čak i više, tako da je kontrolisao susret. Naravno, trener Marinović je pokušao izmenama i tajm autom da pokrene svoj tim, ali do suštinske promene nije došlo. I kada se učinilo da će Mornar na veliki odmor otići sa velikim suficitom, Borac je predvođen Lešićem i Hejlom došao do serije pogodaka, pa je prišao na svega četiri poena deficita (40:44). Razume se, trener Pavićević je pozvao minut odmora kako bi zaustavio protivnika. Borac nije želeo da se zaustavi, pa je posle trojke Tomaševića smanjio rezultat na samo jedan poen (43:44). Na jedvite jade, Mornar je sprečio rivala da do odlaska na veliki odmor prevede skor. Ipak, Čačani su napravili poduhvat vredan hvale, jer nisu posustali kada je bilo teško, pa je na pomolu bilo zanimljivo drugo poluvreme.

U ujednačenom ritmu je počela treća četvrtina. To je pogodovalo svima, jer je rezultat tako ostajao aktivan. Nakon tri minuta takve igre inicijativu je prvi preuzeo domaćin, koji je trojkom sjajnog Hejla došao do prvog vođstva (57:56). Takva igra je u značajnoj meri probudila publiku, koja je pojačala intezitet navijanja. Bilo je očito koliko domaćin želi da dođe do prve pobede. Od tog momenta započela je još žešća borba po čitavom parketu. Timovi su se iz napada u napad smenjivali u vođstvu, tako da je do isteka trećeg kvartala na snazi bio ravnopravan skor. Istina, Borac je imao dva poena više (72:70), tako da je bio kudikamo srećniji.

Odsudni deo meča bolje je krenuo po Borac, koji je košem Lešića dodatno povećao suficit. Da stvar bude bolja po domaćina, Mornar je ušao u košgetersku krizu, tako da nije uspeo da odgovori. Tek je Pecarski nakon tri minuta smestio loptu u koš rivala. Ali Borac je ljubomorno čuvao svoj kapital, a u tome je veliku ulogu imao Hejl. Mornar je na sve načine pokušavao da promeni nešto, ali je domaćin osokoljen dobrom igrom došao do najvećih plus šest (84:78). Bio je to ozbiljan kapital, jer je do kraja bilo svega dva minuta. A kako je Mornar vezao nekoliko neučinkovitih napada, Borac je bio znatno bliži trijumfu. Trener gostiju je pokušao poslednjim tajm autom da nešto promeni. Rasel je iskoristio napad koji je usledio, a zatim i Mihailović, pa je Mornar ozbiljno prišao protivniku. Seriju gostiju prekinuo je Lešić, pa je Borac mogao malo da odahne. U narednih nekoliko napada oba tima su šutirala slobodna bacanja, a u takvoj situaciji veštiji je bio Borac, koji je hrabro priveo meč kraju i tako ostvario prvi pozitivan rezultat u sezoni!

Borac Mozzart: Milošević, Lešić 19, Đoković 8, Petrović 2, Tomašević 8, Kočović, Novaković 7, Radonjić 7, Todorović 4, Milovanović 3, Čarapić 3, Hejl 29.

Mornar-Barsko zlato: Rasel 30, Mihailović 8, Živanović 5, Pirs, Vranković 7, Kovačević 12, Pecarski 16, Miković, Vujačić 4, Diong 5, Vranješ, Radetić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography