Više od 30 leta je prohujalo od kada su se u hramu košarke kraj Morave sastali Borac i Sloboda. Ex-Yu vremena davno su prošla, ali i toliko godina kasnije Čačani i Tuzlaci su publici uspeli da prirede pravu košarkašku poslasticu. Shodno očekivanjima, ekipa Borca produžila je svoju dominaciju ABA 2 ligom. Nakon 13 odigranih kola sastav koji sa klupe predvodi Marko Marinović zadržao je vodeću poziciju u regionalnom takmičenju jer je, pred oko 1.000 gledalaca, savladao Slobodu rezultatom 99:69 (27:18; 24:17; 25:17; 23:17). Bio je ovo 12. trijumf tima iz grada na Moravi, drugi u tekućoj sezoni nad Tuzlacima.

Što se tiče samog meča, Sloboda je vrlo hrabro ušla u susret. Međutim, Borac nije bio ništa lošiji, čak i bolji, tako da je od početka igrana dobra košarka. Sve u svemu, u prvim minutima vladala je prilična rezultatska ravnopravnost. Međutim, kao što je bilo za očekivati, domaćin je prvi preuzeo inicijativu, pa je preko Čarapića i Đokovića stekao prvu opipljiviju prednost od 10 poena (17:7). Razume se, gosti su uzvratili koliko su mogli i koliko im je Borac dozvolio. Ali to je bilo dovoljno da zaostatak spuste na jednu cifru.

U drugom delu utakmice Borac je iskusno održavao prednost stečenu u prvom kvartalu. Naravno, Sloboda je na sve načine pokušavala da poravna stanje na semaforu. Međutim, ekipa iz Čačka je onemuogućila taj naum gostiju. Štaviše, Čačani su svoju prednost u jednom momentu, a najviše zahvaljujući raspoloženom Todoroviću, povećali na 18 koševa (42:24). Doduše, Sloboda je uspela da nakon toga napravi mini-seriju od šest poena, ali to je bio njen maksimum. Domaćin je vrlo brzo vratio stvari u pređašnje stanje, pa je, zbog svega pokazanog, daleko zadovoljniji otišao na veliki odmor.

Sloboda je započela drugo poluvreme sjajnim zakucavanjem Gegića, tek da pokaže da ima snage da se odupre Borcu. Međutim, na nesreću tima iz Tuzle, Čačani nisu nameravali da spuštaju nogu sa gasa. Pouke iz meča sa Novim Pazarom izgleda da su našle plodno tle kod igrača Borca. Koncentracija je sve vreme bila na zavidnom nivou, tako da Sloboda tu nije imala šta da traži. Polako, ali sigurno, domaćin je povećavao rastojanje u odnosu na rivala, a na samom isteku treće četvrtine se zaustavio na plus 24 (76:52).

U poslednjem delu igre Borac je nastavio svoju košarkašku rapsodiju, pa je svoj suficit uspeo da uveća na impresivnih plus 37 (91:54). Ako je postojalo i zrno sumnje u to ko će slaviti kraj Morave, početkom poslednjeg dela igre je razrešena nedoumica. Borac je sjajnom igrom tokom svih 40 minuta zasluženo slavio nad gostima iz Tuzle. Zbog očite dominacije treneru Marinoviću se ukazala prilika da i ovog puta ukaže šansu svim igračima, pa su značajnu minutažu upisali Krsmanović i Karapandžić.

Čačak – Dvorana Borca. Gledalaca: 1.000. Sudije: Vesković, Radulović, Nikšić.

Borac: Alikadić 2, Popović 3, Đoković 12, Krsmanović 5, Gavrilović 13, Majstorović 9, Kočović 13, Nerandžić 8, Karapandžić 6, Džouns 6, Todorović 15, Čarapić 7.

Sloboda: Greg 14, Jakupović, Janjić 9, Gegić , Dedajić, Čerkezović, Čampara 13, Tomašević 7, Manjgafić, Prisli, Rikić 15, Grubor 5.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Duško Radišić-Lejča