U subotu 5. avgusta počinje Evropsko prvenstvo u košarci za igrače starosti do 16 godina. Domaćin ove sportske smotre biće Skoplje, glavni grad Severne Makedonije.

U16 tim Srbije, koji sa klupe predvodi selektor Miloš Isakov Kovačević, odradio je pripreme u prethodnom periodu, tako da spreman očekuje početak prvenstva.

Ne treba dovoditi u pitanje da Čačak i Borac Mozzart i ovog puta imaju svoje predstavnike u nacionalnom timu.

Pre svih, reč je o Petru Radoviću, članu kadetskog i juniorskog tima čačanskih crveno-belih. On je jedan od najtalentovanijih košarkaša u svojoj generaciji, pa je na Vidovdan potpisao i stipendijski ugovor sa klubom, koji je na taj način pokazao da veruje u mladog igrača.

Pored njega, na spisku su našao i Andrej Bjelić, doskorašnji igrač Borca Mozzart, a od naredne sezone član Reala iz Madrida. On spada u grupu najperspektivnijih mladih košarkaša u Evropi, pa ne čudi poziv selektora u U16 ekipu.

Nadasve, među 12 probranih svoje mesto je pronašao i Vasilije Stojić, dečko iz Priboja koji je prošle sezone nastupao za Borac Mozzart, a koji će od sledeće takmičarske godine igrati za Igokeu.

Vredno je pomenuti još i to da se selekcija Srbije nalazi u grupi D, a protivnici će joj biti reprezentacije Letonije, Poljske i Grčke. Upravo sa poslednje pomenutim timom Srbija će se sastati već sutra u 21:00.

Tekst: Nikola Minović

Foto: KSS