Košarkaši Borca opravdali su epitet glavnog konkurenta za osvajanje Međunarodnog košarkaškog turnira održanog u Leskovcu.

Nakon što su Čačani sinoć u polufinalu ubedljivo savladali Vršac (78:101), večeras su u finalu protiv domaćeg Zdravlja ponovili dobru partiju, pa su slavili rezultatom 83:100 (17:22; 19:28; 27:24, 20:26).

Iako je prvi kvartal Borac okončao sa suficitom, isti nije iznosio previše poena, svega pet (17:22). To dokazuje da domaćin nije već u prvih 10 minuta istakao belu zastavu pred silnim rivalom, već je imao snage da se odupre.

Međutim, već u drugom delu kvalitet Borca je došao do izražaja. Dodatno su gosti povisili razliku u odnosu na protivnika, pa su na veliki odmor otišli sa suficitom od 14 poena (36:50). To im je u velikoj meri ulivalo samopouzdanje pred nastavak susreta.

Nakon povratka iz svlačionica Zdravlje je zaigralo nešto bolje, pa je čak uspelo da malo smanji deficit. Ali to je bio poslednji trzaj domaćina.

U odsudnom delu meča Borac nije dopustio da dođe do nekog iznenađenja. Štaviše, dodatno je povećao rastojanje u odnosu na protivnika, pa je meč okončao sa prednošću od 17 poena.

U pobedi protiv Zdravlja Borac je ponovo predvodio Marko Pecarski sa 20 poena. Sledio ga je Sanadze sa 16, Tomašević je dao 13, Hejl 12, dok su Čarapić, Lopez i Novaković ubacili po 11 poena.

Bila je ovo peta pobeda tabora Marka Marinovića u pripremnom periodu. Do sad redom su padali FMP, Studentski centar, Metalac, Vršac, a večeras i Zdravlje. Nema sumnje, strateg Borca može poprilično da bude zadovoljan izdanjima svojih pulena u pomenutim mečevima.

Sledi nekoliko dana pauze, a onda će se četa iz Čačka otisnuti na novi put. Sledeća destinacija je Crna Gora, gde će Borac odigrati dva pripremna meča. Prvo će u Podgorici Budućnost ugostiti tim iz grada na Moravi (8. septembar), a dan kasnije to će isto učiniti Studentski centar (9. septembar). Biće to još dve odlične provere za Čačane, a pred novu ABA sezonu, koja počinje za nešto više od 20 dana.

Zdravlje: Jović 2, Blackwell 8, Stojković 3, Petković 6, Čakarević 5, Bjelak 5, Radivojević, Jovanović 11, Bubanja 6, Đorđević 14, Ilić, Dilard 23, Čekić.

Borac: Hejl 12, Sanadze 16, Lopez 11, Tomašević 13, Pecarski 20, Marinković 6, Novaković 11, Todorović, Andrić, Čarapić 11.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Lejča photography